Jak účinně na hubení myší v domě

 Dům 
06. ledna 2020 11:18 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Myš je krásná, ale do domu nepatří Pixabay
Možná znáte ten každoroční problém. Máte krásný dům, ale v zimním období si do něho někudy najdou cestu malí hlodavci. Přinášíme inspiraci, jak se jich zbavit.

Hlodavci v domě nejsou nic příjemného. Vedle nepříjemného pocitu, že s vámi bydlí někdo nezvaný, je ještě problém v ničení zásob potravin a v zanechávání myších bobků. Nemluvě o nemocech a parazitech. Je proto na místě se s hlodavci vyrovnat.

Klasická past

Klasické pasti s pružinou na dřevěné podložce jsou levným a docela účinným způsobem. Jestliže se k vám dostala ojedinělá myš, jde jistě o vhodný postup. Past pořídíte za deset korun, dáte do ní kousek pečiva, slaniny či oříšek a během noci bývá vše vyřešeno. Problémem je, že někdy není proces usmrcení myši zrovna rychlý a bezbolestný. Také musíte buď po každém použití pořídit past novou nebo alespoň stále znovu a znovu past připravovat, takže v případě výskytu většího množství nezvaných návštěvníků není tento postup nejvýhodnější.

Ultrazvukový odpuzovač

Za cenu od zhruba 700 Kč výš se dají pořídit různé ultrazvukové odpuzovače. Slibují účinnost i na kuny a jinou havěť. Výsledky mohou být sice diskutabilní, ale jde o prostředek, který můžete mít dlouhodobě zapnutý i na místech, kde nejste přítomni. Baterie vydrží v provozu celý rok. Zařízení vydává ultrazvukové pulzy, které člověk neslyší a myším extrémně vadí. Zároveň ultrazvukový odpuzovač v průběhu času mění výšku tónu a tím předchází tomu, aby si myš na zvuk zvykla.
 Navíc můžete mít dobrý pocit, že hlodavce neusmrcujete, jen odháníte. Ti, kteří chtějí mít jistotu, mohou kombinovat ještě s klasickými pastičkami.

Pasti, které usmrcují vysokým napětím

V prodeji je také celá škála pastí na principu usmrcení myši vysokým napětím. Past obsahuje generátor tohoto napětí a jakmile do tunýlku k návnadě dojde myš, nastane výboj, který myš zabije. Výhodou je, že jde o rychlý zásah proudem a zvíře se zbytečně netrápí. Pasti se liší počtem chodbiček a tím pádem počtem naráz chytitelných myší. Ty obyčejné se třemi chodbičkami vyjdou asi na 1 200 Kč. Výhodou je, že past jednoduše otevřete a usmrcené hlodavce snadno vysypete na vhodné místo.

Další možnosti

Existují různé pasti, které pracují na principu houpačky, kdy hlodavec při cestě za návnadou spadne do nádoby, ze které není schopen se dostat ven. Potíž je v tom, že tyto podomácku zhotovené pasti hlodavce trápí hlady nebo zbytečně dlouhým bojem o přežití ve vodě. Podobně nevhodné jsou nástrahy z jedovatého zrní či všelijakých granulek. Hrozí, že je zkonzumuje vaše kočka nebo pes. V horším případě dokonce dítě. Případně se kočka může otrávit po konzumaci otrávené myši. Své opodstatnění mohou mít při hubení potkanů v nepřístupných sklepích či kanalizacích, ale do domu nic takového nepatří. Do domu ostatně nepatří ani jiné předměty, které jsou nebezpečné pro naše mazlíčky. Více o tom třeba v článku zde.

Nač hlodavce nalákat

Myši jdou po opražené slanině, oříšcích či přímo burské pomazánce. V nouzi stačí i kousek dobře umačkaného rohlíku či chleba. Myš chytíte i na úlomek knekebrotu nebo i na sýr. Používáte-li klasickou past, musí tam návnada dobře držet. U elektronických pastí takové potíže odpadávají.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47