Vybíráme vrtačku pro běžné použití

 Dílna 
06. ledna 2020 16:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý správný kutil má doma vrtačku Depositphotos
Použití vrtaček v dnešní době je všestranné - od kamene, dřeva až po cihly, beton a jiné materiály. Pokud si nevíte si rady s výběrem nové vrtačky, rádi vám přineseme pár tipů, jakou nejvhodnější vrtačku zvolit.

Než začneme provádět samotné vrtání, musíme zkontrolovat, zda pod omítkou není nataženo elektrické vedení, případně uloženo plynové nebo vodovodní potrubí, které by nám mohlo zkomplikovat práci. Kontrolní úkony provedeme pomocí detektoru kovů. Samozřejmě vrtání neprovádíme v mokrém prostředí, kde hrozí úraz elektrickým proudem.

Volba vrtačky

Vrtačky dělíme na základní čtyři typy:

  • akumulátorové vrtačky (bezpříklepové, příklepové, akušroubováky)
  • bezpříklepové a příklepové vrtačky (jednorychlostní, dvourychlostní)
  • vrtací kladiva
  • vrtačky univerzální

Vrtačky akumulátorové

Tato skupina vrtaček je označována jako "aku". Akumulátorové vrtačky patří k nejžádanějším typům, a to kvůli své univerzálnosti, jelikož se s nimi dá vrtat i šroubovat. Někdy je aku vrtačka označována jako aku vrtací šroubovák. Pokud si koupíte tuto vrtačku s příklepem, můžete vrtat do cihlového zdiva.  Aku vrtačky využívají menší planetovou převodovku. Výhodou tohoto nářadí je, že nepotřebujete mít připojení k elektrické síti a můžete s ní pracovat prakticky kdekoliv. O aku vrtačkách jsme psali také zde.

Bezpříklepové a příklepové vrtačky

V jednorychlostních vrtačkách snižuje velké otáčky elektromotoru pastorek, zabírající s motorovým ozubeným kolem na vřetenu se sklíčidlem.  Rozsah otáček je 0-300 ot/min. Vyznačují se jednoduchou konstrukcí, jsou menší a lehčí a také levnější. Tento typ vrtačky se hodí pro jednoruční použití při montážních pracích.

Dvourychlostní vrtačky

Dvourychlostní vrtačky jsou více používaným nástrojem a jejich otáčky se mohou upravovat zařazením rychlostních stupňů. Při vrtání velkých průměrů či šroubování může vrtačka pracovat na 1. rychlostní stupeň díky velkému kroutícímu momentu při otáčkách 0-1.100 ot/min. Druhý rychlostní stupeň v rozsahu 0-3000 ot/min. se používá naopak pro vrtání menších průměrů nebo při kartáčování drátěným kotoučem. Vřetena s převody jsou uložena ve valivých ložiscích, které nemusíme nijak mazat, jelikož mají vlastní mazání a nevyžadují žádnou údržbu. Jejich výhodou je, že osazení převodové skříně má jednotný průměr, aby se daly upínat do objímky stojanů. Dále k nim můžeme připojovat různé nástavce. 

Vrtací kladiva

Vrtací kladiva se používají při odstraňování obkladaček, sekání drážek do zdi, při bouracích pracích.

Vrtačky univerzální

Slovo univerzální naznačuje, že tyto vrtačky mají uplatnění všude. Mají vlastnosti předchozích vrtaček, používají se pro vrtání, šroubování a příklep. 

Rozdělení vrtaček dle výkonu a velikosti:

  • malé s upínáním do průměru 6,8 a 10 mm o příkonu 300 - 400 W a hmotností 0,9-1,7 kg
  • střední s upínáním do průměru 13 mm o příkonu 500 - 750 W a hmotností 22,5 kg
  • velké s upínacím průměrem 16-32 mm o příkonu 750 - 1200 W a hmotností 3 - 10 kg

Vybavení vrtaček

U vrtaček můžeme zvolit pravý, nebo levý chod, jednotlivé vrtačky mají volitelné otáčky. U příklepových vrtaček můžeme zvolit, jestli chceme vrtat s příklepem nebo bez příklepu podle typu zdiva. Starší vrtačky se utahují speciální kličkou, výhodou novějších typů je, že mají rychloupínající sklíčidlo.

Otáčením sklíčidla otevřeme prostor pro uložení bitu nebo vrtáku. Při zavírání otáčíme sklíčidlo na opačnou stranu. Abyste rozšířili využití vrtaček, pořiďte si správné nástavce. Spojením vrtačky s nástavcem můžete brousit, leštit, řezat otvory, odstraňovat rez nebo promíchat barvy. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47