Jak se připravit na zimní zahradní party i s grilováním

Zimní grilování má svá pravidla
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zahrada 
19. ledna 2020 16:29 / Pinterest
  0   0
Grilování masa, zeleniny a jiných pochoutek je pro leckoho oblíbenou společenskou a kulinární zábavou. A griluje se i v zimě. Grilování na sněhu má svou nezapomenutelnou poetiku, je však dobré se na něj správně připravit.

Zimní grilování má svoje kouzlo. Daleko víc totiž stmeluje společnost. V zimě se horký gril stává skutečným středobodem celé události. Proto pro zimní grilování zvolte takové místo, aby se okolo něj všichni vaši přátelé vešli.

Jak vybrat správný gril

Kromě prostoru je dobré věnovat pozornost také samotnému grilu. Do mrazivého počasí je vhodný kvalitnější model, který poskytne dostatek výkonu a není potřeba jej dlouho a složitě roztápět. Vhodný je proto zejména plynový gril, který nemusíte složitě uvádět do provozu, a rovněž se poté i snadno čistí. Klasicky se do něj využívají desetikilogramové plynové láhve, jsou ale i takové grily, kterým stačí poloviční.

Výhodou kvalitních plynových grilů je rovněž snadná demontáž a možnost umývat jejich části v myčce. Plynový gril se také snáze rozehřívá a reguluje. Maso na něm připravené je navíc zdravější, protože tuk z něj nekape do rozžhaveného dřevěného uhlí a tolik se nepřepaluje. Ani co se týká chuti masa, nemusíte mít z plynu obavu. Podle odborníků u správně připraveného masa vůbec nepoznáte, zda se grilovalo na plynu nebo na dřevěném uhlí. Obojí totiž chutná báječně.

 

Pozor ale na správnou plynovou náplň. Pokud se chystáte na zimní grilování, sáhněte po láhvi naplněné pouze propanem. Zatímco butan se přestává při teplotách kolem nuly odpařovat a zůstává v láhvi nevyužitý, propan se odpařuje i při teplotách hluboko pod bodem mrazu. Díky tomu spotřebujete veškerý obsah láhve, aniž by v ní zůstával nevyhořelý butan.

Teplota grilování

V mrazivém počasí se v grilu hůře udržuje správná teplota. V zimě proto určitě využijete poklop, který zajistí, aby se grilované jídlo zbytečně neochlazovalo. Díky poklopu navíc nebude do jídla padat sníh nebo déšť. Pokud více mrzne, grilujte raději menší kousky masa a zeleniny, které je možné dobře prohřát a jsou také rychleji hotové.

Na grilu uděláte i guláš

Součástí plynového grilu jsou obvykle také různé nástavce a nádoby. Díky tomu se při venkovním vaření nemusíte omezovat jen na grilované maso a zeleninu. V zimě si zkuste na grilu připravit třeba guláš nebo dršťkovou polévku.

Zimní grilování se stává čím dál oblíbenějším. A pokud si chcete venkovní party užít opravdu se vším všudy, radí odborníci využít také plynových venkovních topení, které vašemu zimnímu venkovnímu setkání s přáteli dodají opravdovou atmosféru i pohodlí. Dále čtěte: Solární světla se hodí k venkovnímu posezení na terase i na zahradu.

Mirka Malá | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Za zajímavými místy nemusíte cestovat půl světa. Leží doslova za humny

Věda & Vesmír

Loď, která se v roce 1925 ztratila v Bermudském trojúhelníku, byla nalezena u Floridy

Bydlení

Pokud rádi vytváříte květinové dekorace, hodí se vám slaměnky. Vypěstujte si je

Zavřít reklamu