Jak zpříjemnit život kočce v domácnosti

 Mazlíčci 
17. ledna 2020 07:16 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kočky žijící v domácnosti potřebují víc naší pozornosti Pixabay
Kočka patří mezi oblíbené domácí mazlíčky a určitě je i mnoho koček, které žijí jen uvnitř bytů či domů. Ponechme stranou diskuse o vhodnosti takového chovu. Důležité také je, jak kočce život zpříjemníme.

Kočka domácí je šelma a jako taková má od přírody trochu jiné pojetí toho, co potřebuje k životu. Je značně inteligentní, potřebuje pohyb a má i další potřeby. Když se naučíme vyjít kočce vstříc, odmění se nám větší spokojeností i přítulností.

Škrabadlo

Kočka si přirozeně hledá předměty, na kterých si bude brousit své drápy. Jsou kočky, které škrábou jen docela mírně, a tak domácí vybavení příliš nepoškodí. Jsou ale jiné, které škrábou tak urputně, že vám ze sedačky či křesla nezbude skoro nic. Každopádně se hodí zajistit kočce nějaké vhodné škrabadlo, na kterém se vyřádí. Můžete samozřejmě koupit nějaký výrobek v obchodě pro zvířata. Ještě předtím ovšem zkuste přinést domů z nějaké procházky kus dřeva s kůrou či jiný přírodní materiál. Je dost pravděpodobné, že si ho kočka oblíbí a vy budete mít po starostech.

Strom s plošinami

Kočka je tvor, který rád skáče a šplhá. Můžete jí proto zakoupit strom s plošinami. Na jednom může mít kočka svůj pelíšek. Kočka bude skákat po jednotlivých plošinách, možná využije strom i ke škrábání. Strom ovšem nemusíte jen kupovat, můžete si jej také vyrobit. Buď uříznete nějaký náletový strom na vlastním pozemku nebo se domluvíte se správcem lesa. Vyrobit podobné kočičí vybavení můžete také z nepotřebné papírové role od koberce či lina. Do ní uděláte otvory, zasadíte větve či dřevěné kulatiny a máte hotovo. Více jsme o tom psali v článku zde.

Pohyb

Zajistit kočce žijící v domácnosti dostatečný pohyb je možná nejnáročnější úkol. Kočka má doma snadno tendenci lenivět, začít se přejídat a tloustnout. Dobrou možností je proto pořízení hraček, které udrží kočku v pohybu. Na trhu jsou různé létající stroje a kolotoče, které kočku zabaví. Není od věci také věnovat kočce trochu času a využít krmivo na hraní. Různé tvrdé válečky a jiné pokrutiny se dají kočce házet. Ta má zábavu z jejich „lovení“ a přitom se hýbe.

Vychytávka s klikou

Kočka vládne domácnosti. Jsou kočky, které mají potřebu chodit sem a tam, z místnosti do místnosti a kontrolovat, zda je všechno v pořádku. Některé kočky jsou tak inteligentní, že dokáží vyskočit na kliku a zavěsit se na ni tak, že se dveře otevřou. V takovém případě se k omezení možností, kudy se kočka může pohybovat, hodí jednoduchá změna orientace kliky. Namontujte ji tak, aby mířila vzhůru. S takovou klikou bude mít kočka problém a vy budete mít klid, že se nedostane někam, kde by si mohla třeba ublížit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47