Úklidový mop je skvělý pomocník. Pokud si vybrete ten správný

 Dům 
14. ledna 2020 14:10 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mop je velmi užitečný pomocník Depositphotos
Už vás nebaví klasické vytírání podlahy hadrem? Vyzkoušejte mop - práce s ním je snazší, rychlejší a hlavně efektivnější. Vyznat se ošem v různých typech mopů může být pro někoho složitější. Poradíme, jak vybrat toho správného pomocníka pro vaši domácnost.

Mop se vám vyplatí vždy, obzvláště jej ale oceníte při vytírání větších podlahových ploch. U některých typů ani vaše ruce nepřijdou do kontaktu se špinavou vodou.

Není mop jako mop

Na trhu existuje celá řada mopů, které se od sebe liší jak konstrukčním provedením, tak možnostmi použití. Nezáleží jen na tom, jakému modelu dáte přednost, ale také na typu podlahy, na který jej hodláte použít. U vhodné varianty mopu byste měli zohlednit také šířku záběru, objem vědra, teleskopickou tyč umožňující nastavení do požadované délky, systém ždímání a jiné specifické vlastnosti. Výběrem toho správného mopu bude samotný úklid účinnější a pohodlnější.

Typy mopů

Typů mopů je hned několik a každý umí trochu něco jiného. Také se různé mopy hodí na úklid různých typů podlahových krytin.

Rotační mopy

Rotační mop má hlavici přichycenou na otočný kloub, který umožňuje rotační ždímání. Může být plochý i třásňový. Jeho velkou předností je hygienické ždímání, při kterém nepřijdete do styku se znečištěnou vodou. Odstředivou ždímací schopnost oceníte zejména při úklidu choulostivých typů podlah, jako jsou parkety nebo plovoucí podlahy.

Třásňové mopy

Třásňové mopy patří mezi základní a tradiční. Jejich výhodou je, že se dostanou i do hůře přístupných a úzkých míst, skvěle absorbují vlhkost a jsou výbornou variantou při úklidu kolem nábytku a v rozích pokojů. Patří mezi nejlevnější typy mopů na trhu.

Ploché mopy

Nejpoužívanějším typem jsou ploché mopy, které jsou skvělí pomocníci pro vytírání větších ploch. Jejich výhodou je široká nabídka návleků a jejich snadná údržba, jdou totiž prát v pračce. Dle typu povrchu lze u nich měnit druh návleku. Nejefektivnější jsou návleky z mikrovlákna, které zachytí nejvíce nečistot.

Parní mopy

Skvělý pomocník při úklidu podlah je také parní mop, který pomocí páry a vysokého tlaku dokáže zbavit podlahy nečistot, mastnoty, zlikviduje bakterie a odstraní také špínu ve spárách. Velkou výhodou parního elektrického mopu je to, že při své práci nevyužívá chemických čisticích přípravků, ale pouze vodu. Přesněji řečeno – horkou páru.

Síla horké páry si poradí s většinou běžných nečistot, zlikviduje bakterie a současně povrch dezinfikuje, celý úklid je proto mnohem efektivnější. Jeho použití je vhodné zejména na odolnější povrchy. Pořízením kvalitnějšího modelu budete mít možnost regulovat teplotu, takže je možné čistit i choulostivější typy podlah.

Rozprašovací (sprejové) mopy

Mop s rozprašovačem je hygienický, snadno a rychle se používá. Je vhodný zejména na povrchy choulostivé na vlhkost, lze jej samozřejmě použít také na tvrdé dlažby. Vybaven je otočným kloubem, který umožní dosáhnout do všech rohů nebo setřít nečistoty podél stěn. Ovládání rozprašovače se nachází v rukojeti mopu.

Robotické mopy

V nabídce naleznete také robotické mopy, které zvládnou uklidit i bez vaší přítomnosti. Pokud tedy už nechcete ztrácet čas a energii namáhavým ručním vytíráním, svěřte tento úkol robotickému mopu. Je vhodný na úklid všech typů tvrdých podlah, bez omezení vyčistí i velké plochy. Vybaven je inteligentním systémem mapování prostoru, spolehlivě se vyhne všem překážkám a disponuje čisticími návleky, které jsou omyvatelné, lze je proto znovu použít. Jeho činnost vás navíc nebude rušit, takže jej v klidu můžete nechat pracovat i během noci. V domácnosti možná využijete i ruční vysavač, o jehož výhodách jsme psali zde.

Jaký mop vybrat podle typu podlahy

Dalším kritériem při výběru správného mopu je typ povrchu, na kterém budete úklid provádět. Každá podlaha je totiž specifická a vyžaduje odlišný přístup. V zásadě rozlišujeme následující druhy podlah:

Na dlažbu je vhodný mop třásňový, který snadněji zachytí nečistoty přímo ze spár, problém pro něj nepředstavují ani možné nerovnosti dlažeb. Pokud se rozhodnete pro plochý mop, vybavte jej hrubším textilním návlekem, který všechny nečistoty lépe zachytí.

Dřevěné a plovoucí podlahy ocení rotační mop, který lze pořádně vyždímat. Jelikož se jedná o citlivé povrchy, zvolte návlek z jemného mikrovlákna.

Pro kamenné podlahy je vhodný třásňový nebo plochý mop s jemným návlekem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít