Pokud chcete, aby černé prádlo bylo stále černé, musíte dodržet několik zásad

 Ostatní 
15. ledna 2020 11:18 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Černé oblečení nevhodným praním rychle vybledne Depositphotos
Kdo má v šatníku převážně bílé oblečení, řeší, jak jej prát tak, aby po čase nezešedlo. Ale i majitelé černého oblečení mívají s praním starosti. Pro změnu jim vadí, že jejich oblíbené černé kousky po několika pracích programech vyblednou. Když ale dodržíte pár zásad, bude vaše černé prádlo i po praní opravdu černé.

Mnoho lidí má černé oblečení hodně v oblibě. Působí elegantně, zeštíhluje a ještě na něm nejsou vidět nečistoty tak jako na bílém prádle. Jenže udržet černé prádlo i po opakovaném vyprání černé, se zdá být mnohdy neřešitelný problém. Ve skutečnosti to ale zas tak složité není. Stačí se při praní držet následujících rad.

Čistá pračka je základ

To, že se má pračka čas od času vyčistit, je známá věc. Prodlouží jí to totiž životnost a bude pak lépe prát. Čistá pračka má ovšem nemalý vliv i na to, jak bude po vyprání vypadat černé oblečení. Na černé totiž jdou vidět drobné chloupky, kterých je pračka například po praní ručníků nebo dek doslova plná. Černé prádlo vám pak tyto drobné chloupky znehodnotí. Pokud jste tedy před várkou černého prádla prali chlupaté věci, raději pračku nejprve pusťte naprázdno. Tím ji vyčistíte od drobných nečistot.

Prádlo perte naruby

Černé prádlo perte vždy naruby a pračku zbytečně nepřeplňujte. Optimální množství prádla je takové, aby se vám do bubnu vešla do prázdného prostoru dlaň na výšku.

Vhodný prací prostředek

Ne nadarmo dělají výrobci speciální prací prostředky na bílé, barevné či černé prádlo. Nejde jen o reklamní trik. Pokud černé oblečení vyperete v univerzálním prášku nebo v tom na bílé, moc dobrou službu mu tím neuděláte. Tyto prací prostředky totiž obsahují látky, které oblečení opticky rozjasňují, a také bělidla, kvůli kterým potom černé prádlo bledne a mění se do šeda.

Na černé prádlo také vždy používejte prací gely. Prací prášek se nemusí dokonale rozpustit a na černém oblečení pak vznikají nevzhledné mapy. Zároveň také dodržujte dávkování pracího prostředku a nedávejte jej zbytečně mnoho.

Sušte uvnitř nebo ve stínu

Nikdy nesušte černé prádlo na přímém slunci. Sluneční záření má silné bělící účinky a černé prádlo ničí. Zároveň doporučujeme prádlo sušit naruby, aby lícová strana nepodléhala tolik opotřebení.

Jak barvy oživit

Flintu do žita nemusíte házet ani tehdy, když už vaše původně černé oblečení má vyšisovaný vzhled. Když začnete prát černé věci v gelu na černé prádlo, po dvou až třech vypráních uvidíte, že světlé barvy zíkají opět plnější odstín. Pokud nezabere ani to, nezbývá vám nic jiného, než si v drogerii koupit černou barvu na textil a oblečení doma obarvit.

Všemocný ocet

Při praní černého prádla můžete do pračky přidat také trochu vody s octem (asi 2 - 3 lžíce octa a zbytek vody) v množství o něco menším než aviváž. Ocet černou barvu v prádle zafixuje a ta pak tak rychle nešedne. O všestranném využití octa v domácnosti jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve