Seznamování dvou koček. Co dělat, aby to neskončilo fiaskem

 Mazlíčci 
15. ledna 2020 08:24 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Soužití dvou koček nemusí být hned od počátku bezproblémové Internet
Plánujete pořídit vaší kočce nového kamaráda? Pak opatrně. Nesprávný přístup při seznamování z nich totiž může udělat doživotní nepřátele.

Možná už vás také napadlo, zda vaší kočičce není smutno a neocenila by kamaráda, aby nebyla celý den sama. Ve většině případů tomu tak skutečně je. Nicméně je třeba mít na paměti, že každá kočka má své vlastní území a dobře si rozmýšlí, koho k sobě pustí a koho ne. Pokud tedy ke své stávající kočce pustíte novou s tím, ať se tam nějak porovnají, může to být pro obě zvířata naprosto stresující a dokonce se mohou i fyzicky napadnout. A ani to, že se kočky neperou, nemusí být výhra. Může to jen znamenat, že si rozdělily území a vzájemně se respektují, nikoliv přátelí. A to by byla škoda! Jak tedy na to?

Dobře vybírejte

Nejdůležitější je správný výběr nového kamaráda. Příchozí kočička by měla mít podobný věk a náturu, jako kočička domácí. Moc dobře nedělá ani to, když staré kočce pořídíte malé kotě v domnění, že o něj ta starší bude pečovat. Častější je totiž případ, kdy divoké mládě starší kočičku otravuje, a ta se buď aktivně brání, nebo je ve stresu a chřadne. Co se týče pohlaví, nejméně problémoví bávají dva kocouři nebo smíšený pár. Častější problémy se už vyskytují u samic. Ale opět to není pravidlo. 

Příprava domácnosti

Ještě než si domů přivedete druhou kočku, pořiďte jí potřebnou výbavu. Tedy přípravku, misky a záchod. Možná nebudou potřeba, ale s kočkou obzvlášť je vždy jednoduší problémům předcházet. Vytyčte v bytě určité místo, kde nového člena domácnosti umístíte. Do tohoto místa jí nachystejte wc a misky. Zde se bude první den seznamovat s novými pachy a zvuky. Pokud máte tu možnost, půjčte si nějaký předmět, třeba hračku, nové kočky ještě dříve, než ji přivedete domů. Vaše stávající kočka se aspoň bude mít čas seznámit s novým pachem a minimálně začne tušit, že se něco chystá.

Nastal den D

Jakmile nastal den, kdy přivítáte nového kočičího člena domácnosti, jděte na to v tomto pořadí. Zvířata se musejí nejprve slyšet, pak cítit a až nakonec vidět. Po příchodu domů umístěte přepravku s novou kočičkou do připravené místnosti. Otevřete dvířka a nechejte kočku, aby sama vylezla, až se na to bude cítit. Klidně jí v blízkosti přepravky umístěte krabici nebo kočičí tunel, aby se v něm mohla schovat. Takovou skrýš můžete vyrobit i ze svého starého trička. Jak na to, jsme psali zde. I když se kočky neuvidí, vzájemně o sobě budou vědět. Že je kočička připravená na další krok, poznáte podle mňnoukání nebo škrábání na dveře.

Nechte je čichnout

Pokud je vše v pořádku, můžete zkusit kočky nechat vzájemně se očichat. Vezměte třeba dvě stará trika a každým otřete čumáček a kožíšek jedné kočky. Trika jim pak vzájemně vyměňte a opět si všímejte, jak budou na triko reagovat. Pokud zůstanou v klidu, můžete je nechat položené u pelíšků obou koček. Po nějaké době jim můžete zkusit prohodit i teritoria, aby se kočky mohly vzájemně seznámit s pachem té druhé.  A dost možná se to zprvu neobejde bez vzájemného syčení. Pokud by seznamování probíhalo opravdu divoce, můžete kočičky opět oddělit a zvykat na sebe od znova. Myslete na to, že seznamování obou může probíhat docela dlouho, i několi dnů či týdnů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod