Přilákejte na zahradu motýly. Založte motýlí zahrádku nebo krmítko

 Zahrada 
02. května 2019 12:25 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Motýli jsou skvělí opylovači Depositphotos
Motýli jsou nejenom skvělí opylovači, ale také ozdobí každou zahradu. Ale nemusíte čekat, až na vaši zahradu najdou sami cestu. Snadno si je můžete přilákat i vy sami.

Včely, slunéčka i motýli jsou pro každou zahradu užitečnými spojenci. Bez nich by nebylo krásných květin a chutných plodů. Bohužel tohoto užitečného hmyzu je čím dál méně. A proto je nutné jim pomoci a nabídnout jim bohatou hostinu. A to můžete hned dvě způsoby.

Voňavá zahrada

V zahradě si můžete založit motýlí ostrůvek, do něhož zasadíte vše, co motýlům nejvíce chutná. Magnetem mezi dřevinami je keř komule neboli letní šeřík. Do velmi teplých oblastí se hodí také zploděr, tzv. americký nepravý šeřík. Má jasně modrou barvu květenství, ale nesnáší bohužel tuhé zimy s teplotami pod mínus deset stupňů Celsia. Proto je nejlepší jej pěstovat v nádobě, kterou na léto umístíme do zahrady. Z trvalek působí na motýly doslova magnetickou silou především hvězdnice, třapatka nachová či libora měňavá. 

Zeleninová pochoutka

Motýly naláká také vůně nakvetlých květů zeleniny. Chutnat jim bude kopr, fenykl nebo nektar z květů ředkvičky či salátu. Z bylinek můžete zvolit mateřídoušku, dobromysl nebo šalvěj. Tato bylinka se skvělé hodí třeba při založení čajové zahrádky, která bude motýlům také velice chutnat. O tématu, co lze na čajovém záhonku pěstovat, jsme psali zde.

Motýlí krmítko

Chcete-li těmto barevným krasavcům ještě trochu více přilepšit, vyrobit jim můžete i motýlí krmítko. Stačí, když do barevného talíře dáte kousek čisté houby na nádobí, kterou jste namočili do silnějšího cukerného roztoku. Talíř pak postavte na nějaké vyvýšené místo a uvidíte, že během chvíle se kolem něj slétne celá plejáda motýlů. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve