Jak docílit toho, aby vám řezané květiny ve váze vydržely dlouho?

 Dům 
06. června 2019 16:33 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nalijte květinám alkohol  Depositphotos
Zbožňujete řezané květiny? Ženy je většinou dostávají k různým příležitostem. Několikrát do roka se najde důvod, proč darovat dámám kytku. Narozeniny, svátek, výročí nebo den matek. Problém je, že řezané květiny ve váze moc dlouho nevydrží. Jak to změnit?

Řezané květiny slouží jako krásná dekorace do bytu. Bohužel ve váze vydrží jen několik dní, poté zvadnou a musíte je vyhodit. Víme, jak jim prodloužit život, abyste je nemuseli za chvíli dávat do popelnice.

Důkladně vyčistěte vázu

Nepoužívejte vázu, dokud ji řádně nevydezinfikujete. Květiny vydrží déle, když se ve váze nebude množit velké množství bakterií. Na vyčištění použijte octovou vodu. Nemusíte se bát ani malého množství Sava. Po vyčištění vázu důkladně opláchněte a můžete do ní dát své květiny.

Nenechávejte květiny přímo na slunci a ve vysokých teplotách

Pokud chcete předejít rychlému uvadnutí řezaných květin, nechte je ve stínu. Nemají totiž rády prudké slunce, které by jim mohlo spálit listy. Neholdují ani vysokým teplotám. Nechte je v místnosti, kde je maximum dvacet pět stupňů Celsia.

Nalijte květinám alkohol

Květiny vydrží ve vodě dlouho, když v ní nebudou bakterie. Ty odstraníte tak, že ke květinám do vody nalijete malou lžíci alkoholu. Nejlépe uděláte, když květinám dáte na ochutnání trochu vodky či slivovice. Vodu s alkoholem byste měli vyměňovat minimálně každý druhý den.

Hoďte do vody česnek

Pokud nechcete, aby vám květiny zaváněly alkoholem, zkuste česnek. Nastrouhejte jeden stroužek a vhoďte ho do vody za květinami. Měl by vám udělat podobnou službu jako alkohol.

Použijte dřevěné uhlí

Další věc, která vám pomůžete udržet řezané květiny déle na živu, je dřevěné uhlí. Stačí vzít malý kus a vhodit ho do vázy za květinami. Uhlí zabrání uhnívání stonků.

Nezapomeňte na sáčky s výživou

V květinářství si můžete koupit několik sáčků s výživou pro řezané květiny, které byste měli sypat do vázy vždy, když vyměníte vodu. Ničemu nevadí, že do vázy nalijete ještě k tomu alkohol, vhodíte česnek nebo uhlí. Bez výživy řezaná květina opravdu brzy zvadne. O tom, jak si vytvořit domácí hnojivo pro rostliny, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008