Využijte sádrokartony při stavbě domů. Mají také celou řadu pozitivních vlastností

 Dům 
12. března 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sádrokartony se připevňují na profily Deposiphotos
Sádrokartony se řadí mezi nejpoužívanější stavební materiály, bez kterých se neobejdete při stavbě domu nebo při provádění rozsáhlejší rekonstrukce.

Jejich výhodou je univerzálnost a odolnost například proti vlhkosti, ale mají také celou řadu pozitivních vlastností.

Proč na stavbě použít právě sádrokarton?

Jedním z důvodů, proč stavitelé používají sádrokartonové desky, je jejich pevnost a nízká hmotnost a snadná opracovatelnost a opravitelnost. Sádrokarton je velmi odolný a má dlouhou životnost. Práce se sádrokartonem je velmi rychlá. Sádra, která tvoří jádro sádrokartonových prvků, neškodí životnímu prostředí a pro člověka nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Sádrokarton má výborné funkční vlastnosti, je například skvělý tepelný a akustický izolant či regulátor vlhkosti v bytě. Desky ze sádrokartonu vzhledem ke své nehořlavosti mohou fungovat jako protipožární prvek. Velkou výhodou sádrokartonu je nízká cena.

Podobné vlastnosti nabízí i dřevěné piliny lisované spolu s pojivem pod vysokým tlakem, v mnoha případech lze proto volit mezi těmito dvěma materiály. Sádrokarton nebo cementotřískové desky činí z těchto materiálů nejlepší použitelnou možnost. Zejména v případech, kdy není možnost použití dřeva z důvodů jeho bobtnání, náchylnosti k tvorbě plísní, sesychání a napadení dřevokazným hmyzem. 

Využití sádrokartonových prvků

Využití sádrokartonu je velmi široké. Lze jej opatřit velkou škálou povrchových úprav, které jsou pro daný účel vyžadovány. Se sádrokartonovými deskami se můžete setkat při realizaci svislých dělících příček, předsazených stěn či stropních podhledů. Kromě toho není neobvyklé ani použití sádrokartonu na obklady stěn a stropů. 

Jaký typ sádrokarton zvolit

Na našem trhu je sádrokarton dostupný v podobě několika typů a variant. Nejvhodnější je třeba vybírat podle konkrétní situace, ve které bude materiál použitý. Sádrokarton je v základní podobě bílý a je určen pro interiérovou tvorbu příček a stropních podhledů. Sádrokartony s impregnací jsou vhodné pro prostory s vyšší vlhkostí vzduchu. Jsou označovány zelenou barvou. V případě, že od sádrokartonu bude stavitel požadovat i protipožární funkci, je zapotřebí používat prvky, které jsou kromě impregnace opatřeny i speciální protipožární úpravou. Tuto protipožární povrchovou úpravu značí červená barva. Tloušťka pořizovaného sádrokartonu závisí na účelu, pro který je určen. Například pro akustické izolace je třeba využívat ty s větší šířkou. Pokud chcete vytvářet ze sádrokartonu nejrůznější oblouky a jiné tvary, vyberte si desky s menší tloušťkou. Sádrokarton je univerzální stavební materiál. Díky svým charakteristikám je používán při stavbách, rekonstrukcích bytů i rodinných domů. Dále čtěte: Barva sádrokartonu vám napoví, na co je nejvhodnější jej použít.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008