Z jakých důvodů potřebují kočky tolik spát

 Mazlíčci 
11. března 2020 13:41 / Eva Vogelová
  0
📷
9 fotografií v galerii
Kočky spí denně zhruba šestnáct hodin  Pixabay
Kočky často leží a spí na různých místech. Možná vás překvapuje a zároveň štve, že chce vaše kočka spát během dne tak dlouho. Chcete si s ní hrát či mazlit se, ale ona dává přednost spánku. Zjistěte, z jakých důvodů potřebují kočky tolik spát.

Kočky prospí denně zhruba šestnáct hodin, čímž přijdou o spoustu volného času. Člověk by okamžitě věděl, jak s tolika hodinami navíc naložit. Občas jistě své kočce závidíte, že může pouze ležet a dřímat. Spousta lidí by si s ní hned vyměnila místo. Dlouhý spánek koček má však své opodstatněné důvody.

Kočky většinu času pouze dřímají  

Kočičí spánek trvá zhruba šestnáct hodin denně a někdy i víc. Nelze ho však hodnotit jako plnohodnotný spánek. Zhruba tři čtvrtiny kočičího spánku jde popsat spíše jako dřímání. Kočky jsou v něm částečně ve střehu. Tento polospánek má kořeny v době, kdy ještě nebyly domestikované.

Stejně jako většina zvířat ve volné přírodě, kočky musely zůstávat neustále ve střehu, aby dokázaly rychle zareagovat na případně nebezpečí. Následkem toho se kočky naučily spát a být ve střehu zároveň po dobu několika hodin denně.

Kočky jsou lovci

Kočky se vyvinuly tak, aby si byly schopné ulovit kořist. Za svojí kořistí často sprintovaly jako gepardi či lvi. Když se podíváte na svoji lenivou kočku v domácnosti, těžko se vám v to věří. Ta vaše totiž sprintuje maximálně do kuchyně. Lov spotřebovává hodně energie, takže šelmy potřebují častý spánek. Pokud si vaše kočka v domácnosti občas hraje a běhá, potřebuje doplnit vynaloženou energii.

Jak poznáte, že kočka pouze dřímá?

Kočka většinu času dřímá a tvrdě spí opravdu jen chvíli. Když se kočka dostane do polospánku, poznáte to snadno. Otáčí uši za různými zvuky a může mít mírně otevřené oči. Kočka dokáže dřímat dokonce i v sedě. Odpočívá, ale čich a sluch má neustále aktivní.

Jak poznáte, že kočka opravdu spí?

Kočky zažívají hluboký spánek pouze v dvaceti pěti procentech času. Poznáte ho tak, že kočka bude mít pevně zavřené oči a nebude reagovat na žádné vnější podněty. Můžete před ní zamávat rukou, ale ona se ani nehne. V této fázi pravděpodobně sní. Dále čtěte: Máte doma i psa? Zjistěte, co o něm prozradí jeho spací pozice.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve