Klaun je krásná rybka. Její chov není až tak náročný

 Mazlíčci 
09. ledna 2020 08:25 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nemo je krásná zbarvená rybka, která je ozdobou každého akvária Internet
Zamilovali jste se do rybičky Nemo z příběhu "Hledá se Nemo" a chtěli byste mít tuto roztomilou oranžovou rybičku doma? Není to až tak nemožné.

Nemo neboli klaun očkatý, jak se tato rybička správně jmenuje, bývá vždy nádhernou ozdobou každého akvária. Nicméně, pokud jste začínající chovatel, není to zrovna ta nejlepší volba. I když žijí klauni poměrně dlouho, potřebují pro svůj dlouhý život (kolem pěti až deseti let) celou řadu věcí. V první řadě mořské akvárium.

Odkud se vzal

Klauni se vyskytují v tropických oblastech Indo-Pacifiku, kde teplé oceánské proudy dosahují daleko na sever nebo na jih, například ve vodách kolem Austrálie, Číny, Japonska, Indonésie, Tchaj-wanu, Thajska, Indie, Malajsie a Filipín. Nejbohatší na druhy klaunů je oblast kolem Nové Guineje, v Tichém či Indickém oceánu, ale i v Rudém moři. V závislosti na druhu má klaun černou, oranžovou, nažloutlou nebo načervenalou barvu, z nichž některé mají skvrny a pruhy. 

Nesmí chybět sasanka

Samotný chov rybky není až tak náročný. Potřebuje však vytvořit specifické podmínky, především mořské akvárium. To znamená, že voda by měla mít na jedné straně solanku a na druhé straně by měla být vyčištěna pomocí speciálních systémů. Dalším úskalím může být i velikost nádrže, která by měla mít minimálně 110 litrů. Teplota vody by se měla pohybovat kolem pětadvaceti stupňů Celsia. V akváriu by neměla chybět sasanka, s níž žijí klauni v symbióze a kde se tento druh ryb tře. A právě chov sasanky (jde totiž o druh živočicha) je poměrně náročný, více než v případě ryby, proto nejsou klauni ideální volbou pro začínající chovatele. Pokud mezi ně patříte a máte v plánu si akvárium zařídit, je potřeba se vyvarovat nejčastějších chyb, které jsme psali zde.

Společenská ryba

Klauni jsou hejnové ryby, a proto by neměly být nikdy chovány osamoceně. Nejlepší je chov v páru. A to se vám už poměrně prodraží. Jedna rybka totiž stojí i několik set korun. Co se týče stravy, tak klauni milují živou stravu. Ve volné přírodě se živí malými krevetami, planktonem, řasami a klanonožci. Výhodou klaunů je fakt, že jde o jednu z mála mořských ryb, které můžete v akváriích i odchovávat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47