Zásady při koupi nové matrace. U seniorů je lepší měkčí, u dětí zase prodyšnější

 Dům 
18. května 2020 08:37 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Při výběru matrace si na ni alespoň deset minut poležte Depositphotos
V posteli na matraci stráví člověk i více než třetinu života. Lidé však často do matrací nechtějí investovat, takže si nevybírají vhodné kusy, což se může odrazit na kvalitě spánku i jejich zdraví. U seniorů je lepší měkčí matrace, u dětí zase prodyšnější.

V dnešní uspěchané době je odpočinek a spánek o to důležitější. Přesto si lidé neváhají koupit matraci ve výprodeji přes internet, aniž si na ni před nákupem lehnou nebo si ji vůbec vyzkouší. Je přitom důležité nekupovat zajíce v pytli a vyzkoušet si, jestli matrace sedí. Doporučuje se poležet si na ní alespoň deset minut.

Prostor pod bedry

Jestli je matrace vhodná, poznáte jednoduchým trikem. Když si lehnete na záda a ucítíte, že nemáte vyplněný prostor pod bedry, není to pro vás to pravé ořechové a měli byste hledat dál. Každý člověk je unikátní, proto je těžké dát přesný návod na výšku postele, rozměr nebo tuhost matrace. Každý by si měl matraci vyzkoušet a zvolit podle svého pocitu.

Důležité ale je, že by matrace měla tělu poskytnout oporu, a také ustoupit v místech s největším tlakem a váhou, což je oblast hlavy, boků, ramen nebo na patách. Při výběru tuhosti matrace záleží třeba na věku, ale hlavně na hmotnosti člověka. Pokud vážíte více, je lepší volit matraci tužší, lidé s nižší váhou si mohou dovolit matrace měkčí.

Pevnější jsou matrace z kvalitní studené pěny. Poskytují oporu a mají vysokou prodyšnost. Elastická pěna se zase lépe přizpůsobí tvaru těla a nevytváří otlaky. Pro děti je lepší volit střední tuhost matrace, pro starší lidi zase měkčí materiál.

K lepšímu spánku může pomoci i potah na matraci, který zajišťuje lepší proudění vzduchu. Některé umí vstřebat přebytečné teplo, takže se zbytečně nepotíte. Na druhé straně umí některé potahy při poklesu teploty vrátit teplo zase zpět a nebude vám zima.

Kvalitní rošt

U postele je potřeba kvalitní rošt. Zvyšuje prodyšnost a prodlužuje životnost. Nejpohodlnější je lamelový rošt s polohováním. Některé matrace jako třeba pružinové ale nejsou pro polohovací rošt vhodné, takže dávejte pozor.

Častým problémem je, že velmi mladí nebo starší lidé mají omezený příjem, a proto kupují levnější postele a matrace. To se ale nevyplácí. Postel je místem, kam se člověk uchyluje nejen každý večer ke spánku, ale i přes den k odpočinku. Proto se nebojte investovat, ono se vám to vrátí.

Trpí nespavostí

Senioři mají pocit, že co je tvrdé, to vydrží. Potom si ale pořídí tvrdou matraci, přestože jsou citlivější a více trpí nespavostí a bolestí kloubů. Na tvrdé matraci se nedokrvují končetiny a dochází k brnění, kvůli kterému se pak člověk budí. Měkčí podklad je lepší.

Pro malé děti je zase vhodná prodyšná matrace. Nesmí mít zónování, které ovlivňuje vývoj páteře. Pro dítě do 140 centimetrů se volí matrace s vyšší tuhostí bez studené pěny a s potahy z přírodních a prodyšných materiálů. Starší děti mohou mít matraci i ze studené pěny, protože poskytuje optimální podporu páteře. Kam umístit postel, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47