Máte rozlehlou zahradu a nebaví vás sekání? Máme pro vás výborné řešení

 Zahrada 
29. května 2019 12:18 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zahradu můžete proměnit v louku plnou kvítí Shutterstock
Zahradu si většina lidí představuje tak, že na ní má pár stromů a záhonků s různými plodinami od brambor přes okurky, jahody až po mrkev a petržel, ale také keře s malinami nebo ostružinami. Pokud se vám však nechce věčně sekat trávník a starat se o plodiny, proměňte zahradu v louku plnou květin.

Na louce se můžete kochat květinami a rostlinami jako třeba kopretina, čekanka, divizna, vlčí mák, pomněnka, třezalka, zvonek, ale také řebříček, divizna, hluchavka, kostival nebo sedmikráska, petrklíč a pampeliška.

Rozlehlá zahrada

V rozkvetlou louku nebudete měnit malou zahradu u domu, kde při sebemenším pohybu pošlapete polovinu květin. Vhodná je na to větší nebo opravdu rozlehlá zahrada, kde nebude vadit, že věnujete kus volné přírodě bez větší pravidelné a každodenní péče.

Výhodou louky je, že se přizpůsobí vnějším podmínkám. Vydrží jak velké sucho, které Českou republiku v posledních letech sužuje, tak i podmáčení. Roste na slunci i ve stínu s tím rozdílem, že pokaždé vypadá jinak.

Správné místo

Pro louku na zahradě zvolte spíš slunné místo. Půda může být i chudá, v humózní půdě by se lépe dařilo dužnatým rostlinám na úkor typicky lučního kvítí, které dělá louku krásnou. Louku můžete založit během celého vegetačního období, ale nejvhodnější je jaro a podzim, kdy je v zemi dostatek vláhy.

Louku vysévejte do čisté půdy, nemělo by to být do existujícího trávníku. Musíte ho proto porýt a porost odstranit. Půdu připravte jako pro jiné výsevy, ale nehnojte ji ani nepoužívejte žádné přípravky jako herbicid a podobně. Hloubka setí je malá a pohybuje se kolem centimetru. Na metr čtvereční spotřebujte asi gram až dva osiva.

První plevel

Aby nebyl výsev příliš hustý, můžete osivo smíchat s pískem nebo menšími pilinami. Hráběmi to potom upravte a ušlapejte. Pokud vám první rok vyroste především plevel, příliš se nedivte. Luční rostliny totiž dlouho zakořeňují. Plevel posekejte vždy, když dosáhne výšky kolem čtvrt metru. Pokud ho necháte narůst více, může dusit rostoucí květiny.

Druhý rok po výsevu louka pokvete. Objeví se hlavně kopretiny a některé rychlejší druhy. Louku sekejte dvakrát během vegetačního období, aby se porost zahustil. Od třetího roku bude louka správně pestrá a seče se jednou až třikrát za rok. O jarních květech na zahradě jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47