Nenechejte se svazovat dispozicemi bytu. Změna může vaše bydlení hodně proměnit

 Dům 
28. května 2020 10:43 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Změna dispozic bytu obvykle hodně prospěje Depositphotos
Je jedno, zda si právě pořizujete nový byt nebo zda v něm už nějakou dobu žijete, pokud přemýšlíte nad zásadní změnou, zvažte změnu dispozice bytu. Může vaše bydlení proměnit k nepoznání.

Rekonstrukce a stavební úpravy v bytech nejsou nic neobvyklého, řada bytů svým uspořádáním neodpovídá představám a potřebám majitelů, kteří proto přistupují i k radikálnějším změnám, jako jsou změny dispozice bytu. Staré panelákové byty tak mohou díky šikovným zásahům architektů a stavebních firem snadno vypadat jako moderní byty v novostavbě. Změnu dispozice řeší nejčastěji starší páry, kterým zůstávají nevyužité místnosti po dětech, anebo naopak mladé rodiny, které mají prostoru málo.

Nutná byrokracie

Úpravu bytu, která vyžaduje složitější stavební zásahy, je dobré svěřit do rukou odborníků, zejména v případě, kdy bude nutná součinnost s úřady. Při změně dispozice bytu, kdy budete zasahovat do nosných prvků budovy, budete potřebovat stavební povolení. Pokud, se mění způsob užívání místnosti nebo dispozice bytu bez zásahu do nosných konstrukcí, je nutné stavbu minimálně ohlásit na stavebním úřadě. Při jednání s úřady ale bude vždy nutné předložit projektovou či stavební dokumentaci. Poradit se s odborníky se tak rozhodně vyplatí.

Na co si dát pozor

Většina lidí se mylně domnívá, že pokud při kompletní rekonstrukci bytu nezasáhnou do nosných stěn, nehrozí žádné riziko. Toto pravidlo však nemusí platit vždy. Některé zdánlivě nenosné příčky mohou mít v konstrukci domu svou nezastupitelnou funkci. Především u starších domů, kde jsou ještě instalovány dřevěné stropy, jsou i nenosné příčky důležité. Je proto vhodné přizvat si na pomoc statika, který posoudí, v jaké míře lze do kterých stěn bytu zasáhnout. O tom, že i bourání starého komína má svá pravidla, jsme psali zde.

Stavba nových příček

Při stavbě nových příček na jiném místě je vhodné zvolit co nejlehčí materiály, aby nebyla nijak narušena statika budovy.

Velmi oblíbené jsou příčky z pórobetonových tvárnic. Ty působí velmi pevně, je možné na tyto zdi zavěsit i těžší předměty a mají dobrou zvukovou izolaci. Jsou ideální pro rekonstrukce bytových jader. Problematické však může být navázání pórobetonové stěny na původní zdivo. V místě spoje může postupem času dojít k prasknutí spoje a popraskání omítky.

Menší hmotnost než příčky z pórobetonových tvárnic mají příčky sádrokartonové. Ty jsou tvořeny nosnými hliníkovými profily, na něž je upevněn sádrokarton. Výhodou je rychlost práce, suchý pracovní proces i velmi nízká hmotnost. K nevýhodám ale patří nedostatečná zvuková izolace. Pro zlepšení této vlastnosti se využívá například kombinace sádrokartonu s minerální plstí. Další nevýhodou je křehkost sádrokartonové příčky. Ta je náchylná k poškození při prudším nárazu. Navíc je problém na sádrokartonovou příčku zavěsit těžší předměty. Proto je třeba dopředu promyslet, zda v některém místě budete potřebovat na příčku zavěsit například umyvadlo a podobně. V daném místě je potřeba příčku vyztužit.

Jaká dispozice je ta pravá?

Kromě přidávání nebo ubírání příček a zdí mezi ložnicemi či dětskými pokoji se nabízí také otázka, jak naložit s prostorem kuchyně a obývacího pokoje, nebo zda propojit či oddělit WC a koupelnu. Dlouhodobým trendem, především u kuchyní s obývacím pokojem, je jejich propojování a zvětšování společného obytného prostoru. Minimalismus a vzdušnost místností dnes hrají klíčovou roli už při samotném výběru bytu. Množství malých oddělených, ale stísněných místností dnes není in.

Také úprava dispozice koupelny a WC může být vítanou změnou pro klidný chod domácnosti, zejména pokud ji sdílí více osob. Pokud to prostor umožňuje, praktickou variantou může být jejich oddělení, kdy mohou místnosti využívat naráz a vzájemně si prostory neblokují.

Změny si pak často vyžádá i příliš velký byt, který má nevyužité místnosti navíc. Ať už sloužily jako další pokoje, nebo často stísněné místnosti zázemí bytu. V případě, kdy řešíte, jak naložit s nevyužitými prostory, nabízí se zde několik možností. Například to může být jejich propojení s obývacím pokojem a kuchyní do většího společného prostoru, jehož velikost oceníte především při setkáních s rodinou nebo přáteli. U malých místností, které sloužily jako oddělené pokoje, můžete zvolit také jejich propojení a udělat si z nich třeba pracovnu, tělocvičnu nebo pokoj pro hosty s vlastním sociálním zařízením.

Jak vyřešit úložné prostory

Úložné prostory hrají klíčovou roli ve všech bytech. A právě během rekonstrukce se často hledá jejich nejvhodnější řešení. Lze je koncipovat několika způsoby – klasickými skříněmi, vestavěnými skříněmi na míru nebo samostatnou místností, která bude sloužit jako šatna. Pokud máte dostatek prostoru, pak právě samostatná místnost určená jako šatna může vyřešit neuspořádanost a interiér přeplněný věcmi nebo zbavit místnosti zbytečných skříní navíc.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47