Kapková závlaha ušetří vodu a přitom kvalitně zalije

 Zahrada 
30. května 2020 08:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rostlinám se dostává závlaha čtyřiadvacet hodin denně Depositphotos
Nedostatek vody trápí nejednoho zahrádkáře. Jak tento problém vyřešit, abychom neustále nemuseli nosit konve a konve vody na zahradu? Zkuste kapkovou závlahu.

Čím méně je k dispozici vody a čím větší panuje sucho, tím pečlivěji byste měli zalévat svou zahradu. To ale není zrovna jednoduchý úkol. Vhodnou volbou je proto kapková závlaha, díky níž se voda dostane opravdu až ke kořenům. Tento úsporný systém si navíc můžete sestavit i sami a podle potřeby jej také dál rozšiřovat.  

Závlaha ve dne i v noci

Zjednodušeně řečeno, kapková závlaha funguje na principu hadice s dírkami. Ty jsou pak rozvedeny k jednotlivým truhlíkům nebo rostlinám. Z každé dírky je v pravidelných intervalech vypuštěna dírka vody, a to po celých čtyřiadvacet hodin. Díky tomu jsou rostliny zavlažovány neustále a nedochází k jejich vadnutí. Navíc voda směřuje opravdu jenom na rostliny a ne do míst, kde nic neroste. 

Jako stavebnice

Kapkovou závlahu si můžete prakticky sestavit jako jednoduchou stavebnici. Tu si pak libovolně můžete sestavit podle potřeba a velikosti vaší zahrady. Stejně tak se dají koupit již hotové systémy. Ty jsou vhodně pro terasy či balkony. Závlaha se dá instalovat i pod zem. Kapkovací trubice je ošetřena speciálním materiálem, který propouští vodu, ovšem nepustí dovnitř kořeny rostlin, tudíž nedochází k jejich ucpání.

Z kohoutku, studny i dešťovky

Závlahový systém můžete napájet z klasického vodovodního kohoutku. Na vodovodní řad je však potřeba instalovat reduktor tlaku, který sníží tlak v potrubí na tlak 0,5 – 1,5 baru. Využít můžete také vodu dešťovou. O tom, jak ji zachytávat, jsme psali zde. Je však potřeba doplnit systém o čerpadlo.

Hodiny i čidlo

Kapkový systém můžete napojit také na elektronické hodiny, které vám zajistí, že bude záhon zaléván jen v potřebnou dobu. Jednoduše nastavíte dny a čas, kdy má soustava zavlažovat a o nic dalšího se nestaráte. Další skvělou vychytávkou je půdní čidlo, které zajistí, že rostlny nebudou zalévány ve chvíli, kdy prší. Na soustavu lze také napojit přimíchávač tekutých hnojiv.

Nemusíte ji uklízet

Kapková závlaha je poměrně nenáročná na údržbu. Občas je potřeba kapkovač pročistit jehlicí, aby se nezanášela. Další výhodou je fakt, že závlahový systém můžete na zahradě ponechat během celého roku. Nemusíte jej na zimu ukládat. A pokud přeci  jen budete chtít, lze systém snadno rozebrat a uložit do krabice. Ale především je důležité uklidit zavlažovací hodiny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47