Proč se vaše kočka schová, i když k tomu nemá zrovna důvod

 Mazlíčci 
31. května 2020 08:46 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kočky mají schovávání v genech Depositphotos
Kočky jsou sice našimi společníky, ale mají rovněž trochu tajemné návyky, včetně tendence skrývat se. I když může být pro vaši kočku naprosto normální hledat pohodlný úkryt, toto konkrétní chování koček může někdy naznačovat, že se vyskytl problém. Proč se tedy vaše kočka skrývá? Je to něco, čeho byste se měli bát?

Ve volné přírodě se kočky schovávají z nutnosti. Domácí kočky žijící v luxusu se nemusejí skrývat před kořistí ani se nemusejí schovávat před dravci. Přesto mají kočky silné instinkty a touha schovat se pod pohovku či na horní část knihovny nikdy nezmizí.

Domácí kočky také hledají úkryt v situacích, které vyvolávají strach nebo úzkost. Neznámí hosté, hlasité zvuky a cokoli neobvyklého může nutit kočku hledat bezpečné místo. Kočky se také instinktivně schovávají, když se stěhují do neznámého území. V takovém případě jim chvíli trvá, než začnou postupně rozšiřovat svoje teritorium.

Kočky potřebují bezpečné úkryty

Dokonce i ty nejskromnější kočkovité šelmy cítí potřebu se čas od času skrývat. Koneckonců, je to přirozené chování koček! Kočičí behaviorální odborníci vysvětlují, proč si kočky vybírají úkryty. Chtějí být chráněny ze všech stran.

Takže pokud máte doma kočku, určitě jí pořiďtě kartonovou krabici, do které se může schovat, nebo jí kupte kočičí skrýš, která navíc bude vyhovovat designu vašeho domova.

Poskytnutí bezpečného a vhodného úkrytu je dobrý způsob, jak odradit kočku od úkrytu na místě, které nemusí být bezpečné nebo vám může vadit, že si ho vaše kočička vybrala. Typicky se často stává, že se kočky schovávají do sedaček, nebo zalezou na místa, odkud je nemůžete vyndat.

Kdy byste si měli s chováním kočky dělat starosti

Kočky se často schovávají, když se necítí dobře. Je to instinktivní, protože divoké, nemocné nebo zraněné kočky jsou považovány za snadnou kořist. Takže pokud si najednou vaše kočka začne vybírat bláznivé úkryty, zatímco to doposud nedělala, určitě s ní zajděte k veterináři.

Rovněž šikana v rodinách s více kočkami může být důvodem, proč se kočička najednou začne schovávat. V tomto případě je velmi důležité poskytnout všem kočkám místa ke schování, ale rovněž je například krmit odděleně, aby nedocházelo ke konfliktům.

Jinak ale pohodlné a bezpečné úkryty obohacují životní prostor vaší kočky a zároveň poskytují útulné útočiště. Pokud sledujete změny v chování, je naprosto v pořádku nechat vaše koťátko dělat to, co je mu přirozené. Vaše kočka se bude cítit bezpečně a téměř jistě ocení vaše úsilí! Dále čtěte: Na dominantního psa tvrdá ruka nestačí. Poradíme, jak na něj.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008