Předcházejte u pejska zvracení během cesty. Zkuste těchto pár rad

 Mazlíčci 
12. července 2020 08:17 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Váš parťák nemusí kvůli nevolnosti trpět Depositphotos
Vyrážíte čas od času autem se svým čtyřnohým miláčkem, ale stává se vám, že se u něj po pár kilometrech jízdy začne projevovat nevolnost? I když to není nic příjemného, není situace beznadějná. Existuje totiž několik způsobů, které by vám všem od nynějška mohly cestování ulehčit a vašemu miláčkovi výrazně ulevit.

Tyto rady byste mohli vyzkoušet třeba v následujícím letním období.

Když jde do tuhého

Asi každý, kdo má pejska, už vypozoroval, jak to vypadá, když se v autě necítí zrovna nejlépe. Pokud se však chystáte se svým miláčkem na první jízdu, měli byste si všímat, zda u něj neprojevují následující příznaky:

  • zrychlené dýchání
  • třes
  • nervozita
  • časté polykání a olizování
  • nadměrné slinění
  • nadavování

Pokud nic z toho nezaregistrujete, vypadá to, že si můžete gratulovat. Ovšem není vyloučeno, že se zmíněné příznaky projeví později. Je lepší být na to připraven. Důležité je pejsky od malička seznamovat s autem a cestování spojit ideálně s nějakým příjemným zážitkem.

Větrejte a zastavujte

Raději se také vyvarujte krmení před jízdou. Výrazně mazlíčkovi cestování usnadníte, když nebudete v autě kouřit, používat v interiéru výrazné vůně, pouštět hlasitou hudbu a budete při jízdě dostatečně větrat tak, aby v autě proudil čerstvý vzduch. Jedete-li na delší trasu, dopřávejte sobě i vašemu parťákovi pravidelné přestávky během jízdy a mějte pro něj k dispozici čerstvou vodu.

Pomoci mohou medikamenty

Pokud i přes tyto kroky pejsek nevolnostmi trpí, je vhodné poradit se s veterinářem o vhodných lécích, které byly vyvinuty speciálně k užívání psími pacienty. Snáší-li váš pejsek každou cestu opravdu špatně a celou ji prozvrací, určitě to nenechávejte jen tak. Jen si představte, jak byste se cítili vy, pokud by se u vás pravidelně objevovala mořská nemoc. Její projevy jsou prakticky totožné s těmi, které mají z cestování pejsci.

Pracujte s jeho strachem

Veterinář vám pro pohodovější jízdu autem zřejmě doporučí léky, které nejen zklidní žaludek, ale zároveň přispívají k celkové psychické pohodě psa. Tyto léky se podávají obvykle půl hodiny před cestou, avšak stejně jako u jiných přípravků, i u nich se mohou vyskytnout nežádoucí účinky v podobě ospalosti či malátnosti zvířete.

Je také prokázáno, že někteří pejsci trpí nevolností proto, že mají z cestování strach a navíc se bojí volného prostoru mezi sedačkami. V takovém případě je nanejvýš vhodné pejsky poutat bezpečnostními pásy, případně je navíc posadit do plachty, kterou upnete mezi opěradla přední a zadní sedačky, čímž okolo pejsků vznikne pomyslná ochranná vana, která jejich nejistotu zmírní. Čtěte také: Příjemná hudba dokáže psy uklidnit. Některé zvuky jim pomáhají vyrovnávat nervový systém

Dodržujte zákony

Každopádně na poutání pejsků bezpečnostními pásy či jejich přepravování ve speciální přepravní tašce či boxu nezapomínejte ani tehdy, pokud jim v autě špatně nebývá. Poutejte je pokaždé, stejně jako sebe, i při sebekratší jízdě. Povinností řidiče je psa před cestou důkladně zabezpečit. Protože pokud například vozíte psa na klíně, koledujete si o pořádný malér.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod