Potkan je inteligentní a společenské zvíře. Pokud ho nechcete chovat ve dvou, je lepší volit samce

 Mazlíčci 
03. července 2020 13:06 / Marie Popelková
  3
📷
5 fotografií v galerii
Potkan se dožívá v průměru dvou až čtyř let JumpStory
I když se někdo potkanů bojí, pro jiné je to vhodný domácí mazlíček. Je větší než křeček. Je to inteligentní a aktivní tvor. Než ho však pustíte po pokoji, ukliďte všechny kabely a také oblečení, o které nechcete přijít.

Potkan dorůstá do velikosti až 30 centimetrů a váží až půl kila. Dožívá se v průměru dvou až čtyř let. Chovat ho můžete jednotlivě, v páru nebo ve skupině. Počítejte ale s tím, že má rád společnost, takže samotný potkan nemusí být úplně spokojený. Vždy je proto lepší mít alespoň dva. Pozor si musíte dávat na pohlaví při přidávání nových členů, a to kvůli vzájemné rivalitě.

Lepší samec

Pokud musíte mít jen jedno zvíře, je lepší samec. Samice by totiž byla více nešťastná. Pokud budete mít potkany dva, nebudete jim muset věnovat tolik pozornosti a vystačí si sami, když se budete muset věnovat například práci, úklidu, vaření a jiným věcem. Navíc se budete bavit jejich společným činnostem a dovádění.

Lidé si potkany často pletou s krysou. Potkan je ale větší, kulatější, má malé oči, menší uši a šupinatý ocas kratší než tělo. Krysa má špičatější čumák, větší uši, které při sklopení dosahují až k očím, a také má dlouhý ocas stejně jako tělo. Navíc se ocas nezužuje a je stejně široký po celé své délce. Potkan na rozdíl od krysy vyhledává mokrá a vlhká místa jako sklepy, kanály a stoky.

Potkani jsou inteligentní, takže vás občas překvapí tím, co vše jim v hlavě dochází. Jsou to mazlivá zvířata, aktivní, zvědavá a vynalézavá. Budou vděční za to, když jim dáte prostor pro pohyb a pořídíte jim prolézačky.

Schovejte dráty

Mají rádi volný pohyb po pokoji, nejdříve ale odstraňte všechny dráty, kabely a věci, o které byste neradi přišli. Patří mezi ně také oblečení. Umí vyskočit i na nábytek. Nenechávejte také nic v blízkosti klece. Pro potkana by měla být klec minimálně metr dlouhá, půl metru široká a půl metru vysoká. Pokud zvíře vytahujete z klece, buďte opatrní. Při leknutí může škrábat nebo kousat.

Pro potkana je vhodné vybavení klece jako hobliny nebo podestýlka z dřevěných oštěpků a lisovaných papírových vláken. Uvnitř musí být napáječka s čerstvou vodou. Je to všežravec, živí se krmivem pro hlodavce, ale i oříšky, zeleninou a můžete mu dát tvrdý chleba pro obrušování zubů. Má rád pokojovou teplotu přes 20 stupňů Celsia. Vadí mu průvan.

Spousta mláďat

Samice je březí zhruba tři týdny. Mívá pět i deset a více mláďat, která se rodí holá a slepá. Dospívají po dvou měsících. Potkani jsou náchylnější na nemoci dýchacího ústrojí jako například záněty dýchacích cest nebo zápal plic. O křečkovi džungarském jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47