V kuchyni by neměl chybět hmoždíř, vyberte si pro vás ten pravý

 Ostatní 
09. srpna 2020 09:01 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Může vám sloužit po generace, s jeho volbou si dejte na čas Depositphotos
I v dnešní době, kdy má každý doma mnoho kuchyňských pomocníků, se vám bude hodit jeden manuální, který naplno rozvine chuť a vůně čerstvě nadrcených bylinek a koření. Řeč je o hmoždíři, který, ač je lidstvu znám po staletí, má i v dnešní kuchyni své nezastupitelné místo.

Hmoždíře se vyrábějí v mnoha provedeních a z různých materiálů. Než se rozhodnete pro ten správný, podívejte se na náš přehled, který vám s výběrem pomůže.

V kuchyni i apatyce

Hmoždíře mají dlouhou historii čítající několik století. Využívaly se nejen v kuchyni, ale také ve farmacii či ještě dříve v alchymii. Jeho pomocí se připravovaly nejrůznější masti a tinktury, což v některých lékárnách nebo lidoví léčitelé dělají dodnes. A i když existují elektrické mlýnky, mixéry či sekáčky, někdo na poctivou ruční práci nedá dopustit.

Základem je správný materiál

Hmoždíře se vyrábějí z nejrůznějších materiálů od tradičních z mramoru a kamene přes dřevěné, keramické až po kovové. Mezi další oblíbené suroviny pro výrobu hmoždířů patří granit a láva. V hmoždířích z těchto materiálů se v Mexiku připravuje a zároveň servíruje tradiční avokádový pokrm guacamole. Jejich výhodou je mohutnost, pevnost a přirozeně drsný povrch. Práce s nimi je mnohem pohodlnější než například s lehkými dřevěnými hmoždíři.

Dřevěné hmoždíře navíc díky své savosti dlouhou dobu drží vůně, které mohou ovlivnit chuť při další práci s nimi. Proto jsou vhodné především na drcení suchých potravin. Porcelánové jsou zase hodně křehké a při silném tlučení nebo pádu mohou prasknout. Nerezové a jiné kovové hmoždíře jsou sice nerozbitné, ale mělnění bylinek vám příliš neusnadní. Také se snadno poškrábou.

Jak vybrat velikost a tvar

Mosazný hmoždíř, který možná máte doma po své babičce, mívá nejčastěji tvar vyššího hrnku s plochým dnem a hladkým povrchem. Také jeho tlouk, tedy palička, má většinou ploché čí mírně zakulacené konce. Takový hmoždíř se hodí spíše na drcení koření či léků, které z něj nevyskakují. Například pesto by se vám v něm nepřipravovalo snadno, protože by se hůř míchalo. Na přípravu pesta, dipů a marinád je vhodnější hmoždíř ve tvaru misky.

Aby vás tlouk nepotloukl

Důležitá je i velikost tlouku, který by měl být dostatečně vysoký, abyste si při přípravě tekutých směsí neušpinili ruce a nezranili se o okraje hmoždíře. Proto si jej před koupí raději osahejte a nanečisto vyzkoušejte, abyste doma nebyli zklamaní. Určitě neuděláte chybu, když si pořídíte masivní hmoždíř z nějakého kamenného materiálu s drsnějším povrchem, širší základnou a přiměřeně velkým tloukem, který vám dobře padne do ruky. Nemáte-li hluboko do kapsy, pořiďte si hmoždíře klidně dva. Při správném zacházení a pravidelné údržbě vám jistě vydrží i pro příští generace.

Jestli už máte vybraného svého favorita, podívejte se na naše další užitečné rady a tipy. Například zde se dozvíte, jak vybrat správný mlýnek na kávu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod