Staré cihly nevyhazujte, ještě dobře poslouží

 Zahrada 
31. srpna 2019 14:53 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Jak využít staré cihly? Vytvořte díky nim stylovou zahradu Archiv
Po bourání staré kůlničky vám zbyla hromada cihel? Rozhodně je nevozte na skládku. Na zahradě s nimi ještě můžete udělat hodně parády. Vyšperkovat můžete chodník, postavit ohniště nebo posedět na stylové lavičce.

Ze všeho nejdříve je potřeba cihly očistit. Užitečným pomocníkem v tomto případě bude zednické kladívko, kterým cihly účinně opracujete. Použít se dá také plochý sekáč i motyčka bez násady. Pokud je malta na cihlách velmi stará, bude opadávat i po přejetí zednickou lžící. Pokud nemáte nic z toho po ruce, použijte osvědčenou sekeru, avšak s vědomím, že ji ztupíte a bude potřeba ji znovu nabrousit.

Kolik bude potřeba?

Zhruba čtyřicet kusů cihel. Tolik bude potřeba pro stavbu zapuštěného ohniště na zahradě. Cihly položte na zem podle toho, jak velký průměr ohniště chcete a označte si na trávníku obvod kruhu. K tomu poslouží sprejová barva nebo jednoduše obvod obsypejte pískem. Nyní vezměte do ruky rýč a začněte hloubit kruhovou jámu podle vaší předlohy. Myslete na to, že hloubka by měla být zhruba pětatřicet centimetrů. Při výkopu dávejte pozor, aby bylo všude dno stejně srovnané. Nezapomeňte ho pořádně udusat. Pokud máte přípravu za sebou, do jámy umístěte cihly podle požadovaného tvaru. Mezery lze vyplnit drobným kamením. Tento způsob je vhodné volit v případě, že ohniště budete časem posouvat jinam. V opačném případě lze použít beton.

Cihlová lavička

Pro příjemný zážitek z opékání špekáčků je potřeba být blízko k ohni. Z cihel proto vyrobte i lavičku. K tomu bude potřeba malta pro dokonalé spojení cihel. Z cihel a malty vytvořte dvě nohy, vše nechte pořádně ztvrdnout. Navrtejte do vrchní části nohou dvě díry, vložte hmoždinky a položte na ně opracovaný kus dřeva s vruty. Jaké nářadí nesmí chybět na zahradě, jsme psali zde.

Chodník

Pokud máte rádi venkovský styl a zahradu podle toho zařizujete, rozhodně by neměl chybět cihlový chodník s nádechem starých časů. V prvním kroku si vytyčte vysněnou cestičku pomocí provázků. Následně podle toho vykopte hlínu, ideální hloubka je dvacet až pětadvacet centimetrů. Nyní pásmo vysypte jemným štěrkem. Zkuste se vyvarovat písku, protože ten se při dešti může vyplavit a z chodníku udělá nevzhledné vlny. Štěrk bude potřeba pořádně udusat, nejlépe žehličkou. Po vyrovnání všech nerovností zbývá položit cihly. Pokud máte hotovo, do vzniklých spár můžete nasypat zbylý štěrk.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod