Nové pánvičky do kuchyně. V případě, že preferujete zdravou stravu, keramické jsou ty pravé

 Dům 
17. srpna 2020 14:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Měděné nádobí značí luxus Depositphotos
Při výběru nových pánviček do kuchyně se zaměřte na materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Vybírat lze z několika variant od litiny až po měď. Myslete však na to, že neméně důležitý je i materiál rukojeti.

Kdo by neznal klasiku v podobě nerezové pánve, která se v kuchyních řadí mezi oblíbené kousky. Výhodou je rovnoměrné rozvádění tepla i schopnost snášet vysoké teploty na maximálním plameni. Navíc se nemusíte bát poškození při mytí v myčce. Pokud se však rozhodnete připravovat jídlo bez dostatečného množství nebo zcela bez oleje, počítejte s tím, že se jídlo pravděpodobně připálí.

Nízké teploty a pomalý ohřev

V případě, že preferujete zdravou stravu, keramické pánve jsou ty pravé. Navrženy jsou totiž pro nízké teploty a pomalý ohřev. Po přípravě jídla je však budete muset umýt v ruce, jelikož nejsou příliš vhodné do myčky. Pokud hledáte opravdu odolný materiál, sáhněte po nádobí z litiny. Neponičíte je vysokými teplotami, ostrými nástroji ani mytím v myčce. Pánve jsou masivní a dobře vedou teplo. Stejně spokojeni budete i s pánví ze železa (oceli), která má téměř totožné vlastnosti jako pánev z litiny. Tyto materiály jsou téměř nezničitelné a vyznačují se dlouhou životností.

Měděné pánve – symbol luxusu. Oblíbené jsou nejen pro svůj přitažlivý vzhled a nadčasový design, ale pokud si je pořídíte, získáte pánev se skvělým tepelným vodičem. Proto měděné pánve bleskově reagují na změnu výkonu hořáku či varné zóny a vaření na nich je rychlé a úsporné. Myslete však na to, že se nesmí mýt v myčce a také je potřeba pro mytí používat jen speciální přípravky.

Mezi dražší kousky lze zařadit i titanové pánve, kterou jsou vysoce odolné vůči teplotním šokům i mechanickému poškození. Největší výhodou je nepřilnavý materiál. Bez obav na ní připravíte pokrmy bez potřeby tuku.

Snadno dostupné

Hliníkové pánve jsou cenově velmi dostupné a je možné je označit za dobrý poměr mezi cenou a výkonem. Velmi dobře totiž vede, absorbuje a dále rozvádí teplo. Ne všechny pánvičky z hliníku jsou stejné. Velmi totiž záleží na způsobu výroby. Pánve z lisovaného hliníku jsou všude stejně široké a při delším nebo intenzivnějším zahřívání se mohou uprostřed zdeformovat. Mnohem odolnější jsou odlévané hliníkové pánve, u kterých je možné vyrobit silnější dno. Jak vybrat novou kuchyň, jsme psali zde.

Nejen materiál samotného těla pánvičky, ale i materiál rukojeti je velmi důležitý. Nejčastěji jsou ze stejného materiálu jako tělo pánve. Kvůli pohodlnější manipulaci bývá často pokryta vrstvou dřeva, plastu či silikonu. Což je na jednu stranu pohodlné, protože se s pánví snadno manipuluje, ale na stranu druhou je to limitující. Při přípravě některých pokrmů se hodí, když můžete celou pánev vložit na dopečení ještě do trouby.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod