Jak poznat kvalitní dřevěnou podlahu od té nekvalitní. Hodně vám napoví třeba suky

 Dům 
29. září 2020 09:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní dřevěné podlahy působí luxusně Pixabay
Možná stavíte nebo rekonstruujete byt či dům a zvažujete, že si pořídíte dřevěnou podlahu. Jenže jakmile se na ni zaměříte, zjistíte, že vyznat se v sortimentu není zas tak snadné. Pokud však víte, na co svou pozornost zaměřit, nebude pro vás nemožné rozeznat kvalitní dřevěnou podlahu od té nekvalitní.

Jakmile si začnete dělat průzkum trhu, zjistíte, že výrobci nabízejí dřevěné podlahy s označením kvalitní, výběrová či s vysokým standardem. Ovšem málokdo opravdu ví, co tyto pojmy ve skutečnosti znamenají. Poradíme, jak se v nabídce zorientovat.

Zaměřte se na suky

Nabízenou dřevěnou podlahu si velmi pozorně prohlédněte. Zaměřte se hlavně na případné stopy po červotočích, houbách, plísních a hnilobě. Právě ty jsou totiž indikátory špatného zdravotního stavu dřeva.  

Spolehlivým ukazatelem je také stav suků, které bývají postiženy jako první. Zaregistrovali jste určité nepravidelnosti a nejednotné zbarvení? Je dost možné, že kromě suků bude v nepořádku celý kus dřeva.

Důležitá je i vlhkost

Zatímco stav suků či stopy po plísních, houbách nebo červotočích vidíte na první pohled, není to jediný spolehlivý ukazatel kvalitní podlahové krytiny. Na další parametry se budete muset zeptat výrobce, případně prodejce.

Určitě byste se měli zajímat o obsah vlhkosti ve dřevě, který by se pro instalaci do interiérů vytápěných na cca 24 °C s relativní vlhkostí vzduchu mezi 50-60 % měl pohybovat kolem 7-11 %. Výsledná hodnota je ale jen zlomek úplné odpovědi, kterou by vám měl prodejce poskytnout. Zásadní je totiž i celkový proces sušení dřeva. Pokud se dozvíte, že bylo dřevo ihned po pokácení posláno do profesionální sušičky, kde se o jeho vysušení na ideální hodnotu postaraly vzdušné proudy, můžete jásat. A jestliže navíc sušička vlastní mezinárodní certifikaci IPPC, měla by být vaše radost dvojnásobná. 

Co vyjadřuje kvalita A, B a C

Obkladové dřevo může být z jehličnatých, nebo listnatých dřevin. Kvalita třídění dřeva u jehličnanů je vyjádřena pomocí písmen A, B a C. Jednotlivé kategorie popisují, jaké zbarvení má dřevo mít, zda jsou povoleny určité nedostatky i jakých rozměrů by měly dosahovat dřevěné suky.

  • Kvalita A - zdravé suky (do průměru 15 mm), drobná očka, bez běle, přírodní barevná škála, povoleny jsou strukturální rozdíly.
  • Kvalita B - zdravé suky (do průměru 35 mm), drobná očka, běl max. 6 %, přírodní zbarvení.
  • Kvalita C - otevřené suky, prasklinky, běl, přírodní barevné rozlišení.

U listnatých dřevin pak bývá kvalita dřeva označena takto:

Select - dřevo je bez suků.
Natur - na dřevě se mohou objevit malé suky.
Markant neboli Rustik - na takto označeném dřevě jsou větší suky, běl i barevné rozdíly. O tom, jak pečovat o dřevěnou podlahu, aby dlouho vydržela hezká, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47