Správná péče o bavlněnou roušku je stejně důležitá jako její nošení

 Ostatní 
28. září 2020 13:46 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při nesprávné manipulaci může být rouška spíš na škodu Depositphotos
Roušky neboli ústenky jsou dnes součástí každodenního života. Pokud nepoužíváte jednorázové roušky z lékárny, které vás měsíčně přijdou na nemalé peníze, ale obměňujete více bavlněných, je důležité umět o ně správně pečovat. Jinak totiž zbytečně zvyšujete riziko nákazy různými respiračními onemocněními.

Bavlněné roušky jsou v Čechách vidět na každém kroku. Někteří z nás si je kupují, jiní sami šijí, nebo si je nechávají šít od známých nebo rodinných příslušníků. Podomácku vyrobená rouška dokáže zachytit téměř 80 % všech infekčních částic, které její nositel vykašle. Její účinnost je tedy nezanedbatelná.

Aby vaše rouška správně fungovala, je nutné o ni správně pečovat. Nejde ale jen o spávné praní, ale také o to, jak ji nasazujete, nosíte, snímáte a kam ji ukládáte.

Správné nasazování

Než si rouškou zakryjete nos a ústa, důkladně si umyjte ruce mýdlem a teplou vodou. Pokud tu možnost nemáte, vydezinfikujte si alespoň ruce. Roušku uchopte na okrajích za tkaničky nebo gumičky a v žádném případě se nedotýkejte středu roušky. Aby vám správně seděla a byla účinná tak, jak jen rouška může být, měli byste ji mít přes nos i ústa až pod bradou. Pokud máte roušku jen přes ústa a nosem se nadechujete a vydechujete volně, snižujete účinnost roušky.

A co brýlatí

Jestliže nosíte brýle, volte roušky především se zabudovaným drátkem v horní části roušky. Při nasazování si drátek prsty jemně namačkejte na nos tak, aby rouška seděla na těsno a brýle posaďte na ni. Nikoliv nad ni. Jakmile brýle sedí na roušce, utěsní její vrchní část ještě víc a vydechovaný vzduch se pod brýle nedostane a ty se pak nemlží.

Jak ji nosit

Často je vidět, že lidé nosí jednu roušku celý den, nedejbože i déle. Nasazují ji a sundávají, doma hodí na botník a druhý den to samé. To je samozřejmě špatně. Na roušku byste po jejím nasazení neměli vůbec sahat. Ve chvíli, kdy roušku sundáte, vložte ji do sáčku, schovejte a doma rovnou sterilizujte. Mějte u sebe přes den roušek více a po každém sundání si vezměte roušku novou. Roušky je nutné pravidelně měnit, jelikož jakmile rouška navlhne, její účinnost prudce klesá.

Sundávání roušky

Při sundávání roušky buďte velmi opatrní. Stejně jako při nasazování sahejte pouze na gumičky nebo tkaničky. Roušku uložte do uzavíratelné nádoby a ihned poté si umyjte a dezinfikujte ruce. Největšímu nebezpečí infekce totiž čelíte ve chvíli, kdy manipulujete s použitou rouškou.

Čištění a sterilizace

Každý den vezměte všechny použité roušky a proveďte jejich důkladnou sterilizaci. U látkových roušek postačí její vyvaření v hrnci po dobu deseti minut. Proto je potřeba, aby byla rouška bavlněná. Syntetická by ztratila původní rozměry a tvar. Poté je nejlépe ještě vyperte na 90 °C, ale neperte je dohromady s jiným prádlem. Po usušení roušku ještě přežehlete z obou stran. Nemusíte pospíchat. Čím déle, tím lépe.

Skladování roušek

Takto sterilizované roušky uložte na suché, čisté a uzavíratelné místo. Nikdy nemanipulujte s čistými rouškami, aniž byste si vydezinfikovali ruce a nedopusťe, aby se k nim dostala použitá rouška.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve