Interiérové žaluzie potřebují alespoň základní péči. A nejde jen o prach

 Dům 
30. září 2020 10:58 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čištění žaluzií není populární činností, bohužel občas nutnou Depositphotos
Mnozí si jistě pamatují na nejčastější předrevoluční provedení žaluzií mezi dvěma skly. Jejich údržba byla náročnější o nutnost okna rozšroubovat, ale nemusely se čistit tak často. Nyní jsou obvykle vnitřní žaluzie odhalené, a to si žádá častější pozornost.

Na nezakrytých žaluziích se pochopitelně drží prach, především na horizontálních. I to je důvod pro častější úklid, především v dětských pokojích. 

Chrání před sluncem i sousedy

Ať už jsou v oknech nainstalovány horizontální či vertikální žaluzie, mají jasně daný úkol: zabránit slunečním paprskům vyhřívat místnosti v létě a udržet teplo v zimě, a také ochránit soukromí před zvídavými zraky sousedů. Jejich každodenní pravidelné užívání je však logicky vystavuje vysokému zatížení, proto je dobré dodržovat několik rad, jak se o žaluzie starat, abyste jim prodloužili životnost.

Horizontální žaluzie

Horizontální interiérové žaluzie jsou zatím stále nejvyhledávanějším stínicím prostředkem, a to nejen proto, že jsou nejméně náročné na údržbu. Ta v podstatě spočívá v občasném otření lamel žaluzií od prachu a drobných nečistot.

K tomu je dobré používat jemný hadřík či prachový mop, ale nemusíte se bát ani vysavače se speciálním nástavcem. Důležité je přetočit žaluzie do jedné polohy, očistit je, a to stejné udělat i v poloze opačné. Buďte však při každém přetáčení lamel opatrní, abyste si je rychlými a zbrklými pohyby nezničili. To samé platí také v případě vytahování či spouštění žaluzií.

Vertikální žaluzie

Péče o vertikální žaluzie je sice o něco málo složitější než v případě horizontální varianty, ale ani tak nevyžaduje žádnou speciální zručnost. Vertikální žaluzie se skládají z hliníkového profilu, na kterém jsou zavěšeny lamely. I tady jde v podstatě o bezúdržbovou variantu, kdy je stačí jen jednou za čas otřít od prachu. Nezapomeňte přitom ani na hliníkový profil.

Vzhledem k rozmanitosti materiálů, z kterých jsou lamely vyráběny, je vhodné dodržovat návod na čistění od výrobce a omývat je s větší obezřetností. To platí například pro žaluzie s dřevěnými lamelami. Některé textilní typy lamel jsou vhodné pro praní v pračce, jiné vyžadují pouze šetrnou ruční práci, aby se vám nepotrhaly nebo jinak neponičily. Jejich pořízení není nejlevnější záležitostí, proto žádné kroky nečiňte bez rozmyslu.

Pokud se vám náhodou podaří žaluzie poškodit, neklesejte ihned na mysli. Některé závady zvládnete opravit i sami. Inspiraci najdete v našem dalším článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008