Nečistěte nerez jen drahými chemickými přípravky, vystačíte si s pomocníky z vaší spíže

 Dům 
26. září 2020 08:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nerezový dřez udržujte v čistotě Depositphotos
Vaše nádobí a spotřebiče z nerezu působí moderně a vypadají čistě, ale bohužel jen chvíli, než je pokryjí skvrny od jídla, kousky nečistot a mastné otisky. Jak udržovat nerezové prvky ve vaší domácnosti v čistotě a zářivém lesku, ale bez námahy a za pár korun?

Lesklé nerezové plochy se v běžném provozu v domácnosti rychle znečistí a ztratí svůj lesklý půvab. Ale nebojte, nerezovému nádobí i náčiní dokážete snadno dodat perfektní vzhled, když víte, jak na to. Na úklid postačí obyčejné prostředky z domácí kuchyně, na silné chemikálie a pracné drhnutí můžete zapomenout.

Bez drátěnky

Na spotřebiče a kuchyňské náčiní z nerezu nesmíte používat nic, co by mohlo jejich citlivý povrch poškrábat. Škrábance na nerezu si vyrobíte rychle, ale jen s obtížemi dosáhnete původního lesku. Na zaschlou špínu a skvrny nepatří drátěnky, kartáček ani kuchyňské houbičky s hrubou vrstvou. Na úklid je výborná houbička, hadřík z mikrovlákna, které vám pomohou i s dalšími úkoly v domácnosti. Zapomeňte na tekuté písky, lešticí pasty, použití dezinfekčních a bělicích přípravků s chlorem. Ani obyčejný prostředek na nádobí vám neudělá dobrou službu. Po jeho použití je povrch zbavený nečistot, ale plný šmouh. Zakoupit si můžete speciální čistidlo na nerez.

Ocet – velký pomocník

Na likvidaci odolnějších nečistot použijte ze spíže dva nejužitečnější pomocníky – jedlou sodu a ocet. Jedlá soda vám poslouží při odstraňování připečených zbytků. Povrch navlhčete, posypte sodou a nechte několik minut působit. Můžete si připravit tekutou kašičku z vody a sody. S její pomocí rychle a snadno vyčistíte sporák od zbytků jídla. Ocet odmašťuje a zanechává lesklý povrch. Do roztoku octa namočte hadřík, se kterým vyčistíte mastný povrch a přeleštíte suchou tkaninou. Ocet si poradí s vodním kamenem a kapičkami vody, které zůstávají na rychlovarných konvicích z nerezu. 

Čistý dřez

S pomocí sody a octa vyčistíte kuchyňský nerezový dřez. Do dřezu nasypte přiměřené množství sody a pečlivě rozetřete vlhkou houbičkou, přitom nezapomeňte na místa v okolí odtoku a kolem vodovodní baterie. K sodě přidejte ocet a nechte působit 10 minut. Soda při styku s octem začne pěnit a bublat, během reakce se rozpouštějí nečistoty. Dřez opláchněte vodou a vyleštěte pomocí suché utěrky z mikrovlákna.

Pravidelná údržba dřezu chrání před vznikem vodního kamene, dřez umývejte několikrát týdně. Na čištění nerezových povrchů se hodí vlhčené ubrousky. Citronová šťáva odstraní nečistoty a docílí vysokého lesku. Pro leštění nerezových předmětů se používá i malé množství kuchyňského oleje nebo dětského olejíčku. Stačí nanést pár kapek na suchý hadřík a vyleštit předmět. Dále čtěte: Ocet je všemocný pomocník v domácnosti. Nápady k nezaplacení!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47