Zasaďte si hořčičné semínko. Detoxikuje půdu a odpudí škůdce

 Zahrada 
27. září 2020 09:28 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Tato drobná rostlina v sobě ukrývá velkou sílu Depositphotos
Chcete-li vaši zahradu pro příští rok zbavit plevele, existuje jedna rostlina, která to dokáže. Hořčice setá. Ta navíc vaší zahradě přinese mnohem více benefitů.

Na většině zahradách už je po první sklizni. A co s prázdnými záhony? Máte dvě možnosti. Buď zasít zeleninu, která vám bude růst ještě na podzim, a nebo půdě poskytnout pořádnou dávku živin v podobě zeleného hnojení. Některé rostliny mají tu moc, že dokáží nejenom půdu vylepšit, ale také ji odplevelit a obohatit humusem. K této rostlině patří i horčice setá. Poradíme vám, jak s ní naložit.

Konec s otravným pletím 

Hořčice má tu úžasnou vlastnost, že pokud ji zasadíte, zahubí vám i plevel. Snese i tuhou zimu, dokonce i teploty až – 50 stupňů Celsia. Semínka hořčice sázejte do hloubky maximálně 1,5 cm. Běhelm 3-5 dnů vám pak začnou klíčit. Mezi rostlinami nechejte alespoň 20 cm odstup. 

Detoxikace půdy

Tím, že si vysadíte do zahrady hořčici, získáte celou řadu benefitů. Rostlina pomůže vyčistit půdu od fosfátů a dalších chemikálií z hnojení. Ať se to zdá neuvěřitelné, hořčice dokáže také vstřebat obrovské množství škodlivin z půdy. Umí také ničit hnilobu, plíseň a další škodlivé látky v půdě. Díky tomu budete mít na jaře záhon zcela detoxikovaný a připravený pro další výsadbu. Rostliny v takové půdě pak budou doslova jako v bavlnce a porostou vám jako z vody. Navíc kořeny uvadlé hořčice můžete využít jako hnojivo pro rostliny. 

Přírodní odpuzovač

Hořčice dokáže nejenom půdu detoxikovat, ale zároveň umí odpuzovat různé škůdce, o které v zahrádce zrovna příliš nestojíte. Je účinná proti červům, drobnému hmyzu a dokonce nevoní ani šnekům. Můžete ji bez obav vysadit mezi jiné plodiny na zahradě. Kromě toho najde uplatnění také v kuchyni či jako lék. Ze semínek se dají připravit skvělé obklady. Na co vše vám pomohou, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008