Odnaučte psa štěkat rychle a efektivně

 Mazlíčci 
24. září 2020 14:18 / Veronika Prášilová
  4
📷
4 fotografie v galerii
I zkušení kynologové používají tuto metodu Depositphotos
Často platí pravidlo, že čím menší pes, tím více štěká. Ať už máte jakkoliv velkého psa, a přesto nekontrolovaně štěká, není to příjemné pro vás, ani pro sousedy. Možná váš pes dokáže ztichnout na povel, ovšem není to pravidlem. Navíc jeho štěkání neovlivníte, pokud nejste doma.

Štěkání je zcela přirozené chování psů. Reagují tak na podněty z okolí, anebo jsou sami a teskní po svém páníčkovi. Pokud je štěkání přespříliš, zkuste popřemýšlet o elektrickém obojku.

Malé chytré zařízení

Už jste slyšeli o obojcích proti štěkání a vytí? Za posledních pár let prošly výrazným vývojem, zmenšily se a jejich použití je jednoduché. Moderní obojky nabízejí řadu propracovaných funkcí a jsou cenově dostupné. Existuje více druhů protištěkacích obojků: zvukové, vibrační, elektronické, sprejové či ultrazvukové. Ideální se jeví obojky elektronické, jelikož vhodně kombinují funkce ostatních typů obojků.

Jak funguje elektronický obojek

Pokud pes zavrčí či zaštěká, obojek se aktivuje a vyšle zvukový signál. Jestli váš miláček zvesela pokračuje ve štěkání, obojek kromě pípání zavibruje, což je pro vašeho miláčka „poslední varování“. Pokud ani poté nepřestane, dojde na elektrostatický signál, který je pro pejska nepříjemný, ale nikoliv nebezpečný. Jelikož pes velmi rychle pochopí souvislost mezi signály a jeho štěkáním, bude mu brzy stačit pípnutí, maximálně vibrace, aby se uklidnil.

Použití je bezpečné

Obavy můžete pustit z hlavy. Často diskutovaný etický či bezpečnostní aspekt používání protištěkacích obojků je podle odborníků zcela irelevantní. U moderních obojků nelze hovořit o týrání zvířat, jelikož musí splňovat velmi přísná kritéria. Navíc je při výcviku běžně používají i zkušení kynologové. Nemusíte se obávat ani toho, že by obojek reagoval na štěkání či vrčení ostatních psů v blízkosti. Obojek se aktivuje výhradně vibracemi hlasivek psa, který jej nosí.

Výuka jde velmi rychle

Vašemu pejskovi bude stačit jen pár dnů, aby přestal štěkat, takže obojek nebude muset nosit stále. Postupem času bude stačit, když vašemu miláčkovi při štěkání obojek jen ukážete. Protože on už bude dobře vědět, co udělal špatně a rychle utichne. Jako odměnu mu pak můžete připravit něco domácího na zub. Recept na skvělé psí sušenky naleznete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod