K Velikonocům patří zelené osení. Klíčem k úspěchu je správné načasování

 Ostatní 
14. března 2020 09:41 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
I z obyčejného osení lze vytvořit dekoraci Pinterest
Už naše babičky nechávaly před Velikonoci naklíčit obilí jako symbol jara. Zelené osení vypadá dobře za oknem i na stole a může být dekorací samo o sobě, nebo i v různých velikonočních aranžmá. Pokud ale nechcete mít o Velikonocích osení převislé a nevzhledné, nebo naopak ještě dostatečně nenarostlé, je třeba dobře naplánovat čas výsadby.

Aby bylo osení opravdu hezké, musí být narostlé tak akorát. Poradíme, kdy je nejlepší čas na výsev i to, jak napravit chyby spojené s nevhodným načasováním výsadby. A jako bonus se můžete v naší fotogalerii pod článkem inspirovat nápady, jak z osení udělat dekoraci jen vtipným výběrem nádoby, ve které poroste.

10 dní je ideál

Osení vyklíčí a vyroste přibližně za 10 - 15 dní od výsevu. Záleží ale i na tom, zda máte doma teplo nebo spíše chladněji. Letos tak bude ideální doba na přelomu března a dubna. Mějte na paměti, že při běžné pokojové teplotě vám poroste doslova před očima. Přerostlé osení se pak ohýbá, žloutne a už moc parády nenadělá. Jak se ale dále dočtete, i tato situace se dá ještě napravit.

Zvolte pšenici nebo ječmen

Koupit správné osivo dnes už není problém, seženete ho v květinářství, zhradnictví i hobby marketech. Lze si jej objednat také přes internet. K výsevu se nejlépe hodí pšenice nebo ječmen. Zelený trávníček si ale můžete vypěstovat i z řeřichy nebo čočky. Rychlost růstu ovlivní nejen pokojová teplota, ale i hustota zálivky či to, zda osení pěstujete na světlém okenním parapetu nebo někde více ve stínu.

Nádobu neplňte až po okraj

Někdo nechává řeřichu i osení vyklíčit na vlhké vatě, semínka ale můžete zasít i do zahradnického substrátu, který dobře drží vlhkost. Pěstební nádobka by měla být hluboká asi 10 až 15 cm. Zeminu ale nedávejte až po okraj, špatně by se vám pak zelený trávníček zaléval. Pokud chcete, můžete si pěstební nádobu vytvořit i sami, třeba z PET láhve, konzervy a dřevěných kolíčků, obalu na vajíčka nebo prázdných skořápek od vajec. Jak to může vypadat, se podívejte v naší fotogalerii pod článkem.

Důležitá je vlhkost

Semínka do zeminy vysejte opravdu na husto, ať má pak trávníček plný tvar. Semínka by však neměla být na sobě, ale jen vedle sebe. Jemně je do půdy zatlačte a přihrňte asi dvoucentimetrovou vrstvou zeminy. Substrát pak udržujte stále vlhký. Se zálivkou to však nesmíte přehánět, v kaluži vody vám semínka snadno uhnijí. Zhruba za tři dny by měla semena naklíčit.

Jak řešit špatné načasování

Pokud se vám zdá, že osení roste příliš rychle, přendejte nádobku na chladnější místo. Pořád ale musí být na světle. Osení můžete také zastřihnout.

Jestliže máte opačný problém a bojíte se, že už osení do Velikonoc nestačí dostatečně narůst, namočte před výsevem semena na jeden den do čisté vody. Pěkně nabobtnají a daleko rychleji pak vyklíčí.

No a jestli jste úplně zaspali a do Velikonoc zbývá už jen pár dní, zasejte si místo osení řeřichu. Té se nejlépe povede na vatě nasáklé vodou. Vyklíčí za 24 hodin a do ideální výšky vyroste za přibližně čtyři dny. Navíc ji pak po Velikonocích můžete zkonzumovat. Je dobrá v salátu i jen tak na chlebu s máslem. O tom, jak si vytvořit neobvyklé velikonoční dekorace do bytu i na zahradu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve