Pomůžeme vám vyznat se v dýních. Jiná se hodí na polévku, jiná na koláč

 Ostatní 
01. října 2020 08:23 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Dýně se liší nejen tvarem a barvou, ale především chutí Pexels
Sezona dýní je v plném proudu a pokud jediné, co znáte, je recept na dýňovou polévku, tak teď rozhodně zbystřete. Dýní je několik druhů a pokrmy, které se z nich dají připravit, jsou jeden lepší než druhý. Pro začátek vám vysvětlíme, na co se která dýně hodí.

S koncem léta se na pultech obchodů začínají objevovat dýně všech druhů. Liší se nejen tvarem, barvou, velikostí, ale i konzistencí dužiny a chutí. Kvůli tomu je každá vhodná na přípravu jiného jídla. Díky vzhledové rozlišnosti se dýně všeho druhu hodí také k podzimní dekoraci bytu, domu či zahrady.

Všechny dýně vybírejte tak, aby jejich stopka byla vždy zaschlá a neporušená. To je jasné znamení, že dýně dozrála na slunci a ne někde na cestě. Skladujte na suchém a temném místě a pokud dýni nezpracujete při vaření celou, odstraňte všechna semínka, naporcujte a uchovejte v sáčku nebo krabičce v lednici. 

Dýně Hokkaido

Nejčastěji kupovanou dýní u nás je bezpochyby dýně Hokkaido. Má zářivě oranžovou slupku a tvar buclaté kapky. Hodí se pro přípravu polévek, jejichž receptů koluje mezi kuchařkami nespočet, na pyré nebo i pečení či grilování. Velkou výhodou této dýně je, že se nemusí loupat. Proč se dýně jí i se slupkou, jsme psali v tomto článku.

Mexická dýně

Ač není Halloween naším svátkem, mnoho lidí si koncem října vydlabává dýni a vyřezává do ní nejrůznější obličeje. Jedná se především o maminky s dětmi, které dlabání vyloženě milují. K těmto účelům slouží právě mexická dýně, která může dorůstat i obřích rozměrů. V kuchyni není příliš užitečná, jelikož její vodnatá dužina nemá příliš výraznou chuť. Kromě vydlabávání může sloužit i k dekoračním účelům sama o sobě.

Máslová dýně

Tato dýně je velmi jemné máslové chuti s oříškovými tóny. Má měkoučkou dužinu, takže je vhodná především pro přípravu pyré, ale hodí se i do omáček, polévek a krémů. Rozmixované dýňové pyré můžete v případě přebytku klidně zamrazit a použít, kdykoliv bude potřeba.

Špagetová dýně

Už jste slyšeli o dýňových špagetách? Jsou zdravé, veganské a navíc bezlepkové. A to není všechno. Jsou také velmi chutné, originální a jejich příprava není vůbec těžká. Špagetovou dýni přepulte, vydlabejte semínka, potřete máslem (nebo olejem), osolte a upečte v troubě. Upečená dužina špagetové dýně se rozpadá na vlákna, takže po vyndání z trouby jen vezměte vidličku a naškrábejte dýni vyloženě na dlouhé špagety. Podávat můžete dle chuti třeba jen s pestem.

Sweet dumpling

Dýně, která je jako stvořená pro přípravu koláčů, buchet a jiných dezertů. Svou slaďoučkou chutí dodá sladkému pečivu jedinečnou chuť, ale i mnoho vitaminů. Tato dýně je ale vhodná i k nadívání, lze ji péci i vařit. Dokonce ji můžete použít jako náhražku brambor.

Patizon

Možná vás to nikdy nenapadlo, ale i patizon je dýně. Stejně jako Hokkaido se nemusí loupat, pokud je mladý. Ovšem pokud je to již větší kousek, oloupat ho musíte. Slupka by byla moc tvrdá. Perfektně se hodí například na přípravu vegetariánských řízků. Zkrátka jej nakrájejte na plátky, obalte a osmažte. Dále čtěte: Jak správně skladovat dýně, aby ani jedna nepřišla nazmar.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod