Krtek není na zahradě vítaným hostem. Poradíme, jak jej vyhnat

 Zahrada 
30. října 2020 09:52 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krtiny od krtka vznikají úplně všude Depositphotos
Tento hnědočerný svalnatý savec s velkou libostí rozrývá zahrady, a ne každý má na něj trpělivost. Krtek je chráněný, ale vyhnat ho ze zahrady můžete. Krtek je ale i užitečný. Mimo vaši zahradu likviduje hmyz, myši, brouky. Co není už tak příjemné, jsou následky prokopávání podzemních cest.

Krtince vidí rád jen málokdo. Krtek skvěle kypří půdu a zemina z krtinců se skvěle hodí pro pěstování sazenic, ale jejich nevzhlednost překousne jen málo zahradníků. Pokud začnete bojovat s krtkem, bude to velmi obtížné. Krtek je chytrý a velmi odolným a tak se může stát, že se vám po vypuzení ze zahrady do ní zase zpátky vrátí.

Co krtkům nevoní

Na krtky nejvíce zabírají chemické odpuzovače, jako je benzín a naftalín. Jejich čich je citlivý pro tyto silně zapáchající tekutiny. Vložte nasáknutý hadr do chodbiček a narušitel by se měl odporoučet na jinou zahradu. Existují taky rostliny, které jim nevoní. Jedná se hlavně o květiny zvané afrikány. Traduje se, že pomoci vám může pryšec skočcový, někdy zvaný křižmostojný. Zkuste jej vysadit a krtince by se neměly objevovat na vaší zahradě. Více agresivní metodou může být vykuřovací patrona. Když ji necháte vyhořet, začně se uvolňovat jedovatý plyn, který krtka z děr vypudí.

Krtka vyplaší i zvuky

Velmi účinné jsou zvukové elektronické nebo mechanické plašiče. Přístroje fungují na solární energii nebo na baterie. Pokud tyto vymoženosti nepomůžou, zvyšte zvuky na zahradě jinak. Pomůže vám časté sekání zahrady, pobíhání psů a dětí nebo jiné hlučné aktivity. Dalším tipem jsou vyrobené plašičky z PET láhví. Posledním tipem je pořízení kočky. Její ostražitost a přesnost bývá pro krtka osudovou. Musí být ale zvyklá žít venku a chytat nezvané návštěvníky vaší zahrady. Domácí kočka vám chytat krtky nebude.

Krtčí substrát, kvalita zdarma

Pokud jsou krtince na vaší zahradě, kde tolik nevadí, je dobré je ponechat tam, kde jsou. Pokud je zlikvidujete, zamezíte přístupu vzduchu do krtčích chodeb a krtek ihned přispěchá zavalený otvor opravit, nebo si udělá nový. Budou tak vznikat hromádky další a další. Jsou místa, kde krtiny opravdu žádoucí nejsou, například uprostřed udržovaného trávníku je můžeme shrabat a využít. Jedná se o dokonale zpracovanou, kyprou zeminu bez plevelů. Zahrádkáři, kteří s ní umí pracovat, nedočkavě vyhlížejí nové krtiny. Dále čtěte: Nebojte se krtků na vaší zahradě, jsou užiteční.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47