I psi trpí šedým zákalem. Některá plemena jsou k tomuto onemocnění náchylnější

 Mazlíčci 
13. listopadu 2020 10:29 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šedým zákalem může trpět i váš pejsek Pixabay
I psi, stejně jako další domácí zvířata či lidé, mohou trpět celou řadou nemocí a chorob, mimo jiné i šedým zákalem. Pokud se váš pejsek řadí do rizikových plemen, je vysoká pravděpodobnost, že se s touto nemocí bude ve staří potýkat.

Šedý zákal je onemocnění oční čočky, které může nakonec způsobit až úplné oslepnutí. Pomoci může včasná léčba, tudíž pokud máte pejska z rizikové skupiny plemen, je dobré sledovat, zda se u něj neobjevila světlejší čočka.

Co je příčinou

Hlavní příčinou tohoto onemocnění je genetická predispozice daného psa. Nemoc nemusí nutně propuknout v důsledku poranění oka, může se totiž projevit i jako sekundární důsledek poranění sítnice. Značný vliv má také to, zda váš pes trpí cukrovkou.

Mezi náchylná plemena se řadí například pudlové, kokršpanělé, bišonci, knírači, ale také retrívři či teriéři, včetně asi nejrozšířenějšího jorkšíra.

Jak a kdy může šedý zákal vzniknout

Vedle genetické predispozice a mechanického poškození oka mohou šedý zákal způsobit také různá infekční onemocnění, autoimunitní onemocnění a v některých případech může šedý zákal vzniknout i v důsledku otravy. Projevy zákalu jsou pak patrné zejména v dospělosti a ve stáří.

Průběh nemoci

To, jak bude nemoc rychle postupovat a jaké budou její příznaky, je u každého pejska zcela individuální. Postupem času však dojde k tomu, že oční čočka zesvětlá, případně získá namodralou barvu. Část oka postižená zákalem se postupně zvětšuje a pejsek má stále větší potíže se zaostřováním. V oku se také může zvyšovat tlak, což působí velké bolesti. Pokud není včas zahájena léčba, může se zákal rozšířit natolik, že už operace nebude možná a pes může zcela oslepnout.

Léčba

Bohužel u tohoto typu onemocnění neexistuje možnost, jak pejskovi snadno a rychle pomoci vlastním přičiněním. Pokud se u něj nemoc objeví, pomůže jedině operace. Ta spočívá v transplantaci čočky. Při té většinou humánní lékař ve spolupráci s veterinářem vyjme poškozenou čočku a nahradí ji umělou.

Jedná se však o velice složitý zákrok, který nemohou podstoupit obecně pejskové ve špatném zdravotním stavu či v pokročilém věku. Pokud se navíc zákal rozšíří natolik, že naruší oční tkáň, je operace rovněž nemožná.

Jak svému pejskovi pomoci

Pokud váš pejsek patří do rizikové skupiny, můžete mu pomoci alespoň tím, že ho budete pravidelně brát k veterináři na oční vyšetření. Při včasném odhalení zákalu je totiž možné začít terapii, která průběh nemoci zpomalí či zcela zastaví. A i pokud by byla tato terapie neúspěšná, tak pro operaci je lepší se rozhodnout spíše dříve než později. Jak u psa řešit cukrovku, která je také jedním ze spouštěčů zákalu, se dočtete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod