Kaki se pěstuje i v našich končinách, začít můžete už nyní

 Zahrada 
03. prosince 2020 11:07 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
V zimě obalte kaki netkanou textilií Depositphotos
Kaki je exotické ovoce plné vitaminů, které si můžete vypěstovat sami. Existuje několik odrůd. Nejšťavnatější z nich se nazývá tomel japonský. V obchodech momentálně najdete kaki mnoho, ale nepatří k nejlevnějším ovocím. V budoucnu za ně můžete ušetřit tím, že je začnete pěstovat už letos. Zjistěte, jak na to, abyste měli v následujících letech bohatou úrodu.

Kaki velmi prospívá zdraví, obsahuje totiž velké množství vlákniny, vitaminů a minerálů. Posiluje imunitu, podporuje zdravé trávení, zkvalitňuje spánek, tlumí stres a v neposlední řadě funguje jako prevence proti rakovině. Navíc i skvěle chutná. Pěstování kaki se vyplatí, to nebude jednoduché.

V zimě můžete pěstovat kaki pouze ze sazenice

Pokud byste si chtěli vypěstovat kaki ze semínek, musíte si počkat na únor. Nyní si však můžete zakoupit kaki v kontejneru. Nechte ho v něm růst minimálně dva roky. Potřebuje dobře zakořenit a zpočátku nemůže být během zimy venku, jinak by umrzlo.

Kaki potřebuje prosvětlenou místnost

Umístěte kaki do místnosti, která dosahuje maximálně deset stupňů Celsia. Dařit se mu bude pouze na místě, kde dostatečně prostupuje světlo. Ideálním místem je prosklená zimní zahrada bez vytápění. Pokud ji nemáte, můžete kaki dát do garáže či chodby.

Tomel bude spokojený i ve sklepě, pokud tam nemáte tmu. Na jaře kaki vyneste i s kontejnerem na zahradu do polostínu. Musí si postupně zvykat na přímé slunce. Pokud však teploty na jaře prudce klesnou, schovejte ho zase dovnitř. Musíte jednat podle počasí, protože na jaře bývají ještě chladné noci.

Zhruba po dvou letech kaki přesaďte do zahrady

Pokud po dvou letech v kontejneru kaki dostatečně zesílí, můžete ho přesadit do zahrady. Vyberte pro něj slunné stanoviště, kde bude chráněné proti silným větrům. Nemusíte se příliš bát škůdců, protože ti, kteří tomel napadají, u nás nežijí. Kaki zasaďte do propustné půdy. Vyživujte ho hnojivem se stopovými prvky.

Kaki dva roky po zasazení ochraňujte

Zhruba první dva roky po nasazení kaki musíte chránit před mrazy. Obalte ho netkanou textilii nebo k němu nahrňte větší množství hlíny do výšky zhruba padesát centimetrů. Kmen stromu natřete na podzim vápnem, abyste ho ochránili před ostrými zimními paprsky. Přečtěte si o tom, jak zazimovat levandule na zahradě i v truhlíku. Příští rok vás za to odmění záplavou květů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod