I v zimě můžete umývat okna. Vyvarujte se ale několika chyb, kvůli kterým si okna zničíte

 Dům 
04. prosince 2020 09:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zimní mytí oken má svá úskalí Pixabay
Ne každý stihl okna umýt na podzim, a tak ho tato činnost čeká teď v zimě. Mytí oken v zimě je možné, ale je třeba se držet několika pravidel. V opačném případě si totiž okna nenávratně zničíte.

Čistá okna jsou dobrou vizitkou každé hospodyňky. Obzvláště před Vánoci se tak hodně lidí vrhá na leštění oken. Jenže mytí oken v zimě má svá úskalí. Na co si dát pozor?

Funkčnost čistidel klesá s teplotami

Rozhodně byste měli mít na paměti, že prostředky na mytí oken fungují na sto procent jen při teplotách od 5 °C. Pokud tedy teploměr ukazuje méně, je lepší počkat na příhodnější den. Jinak může vaše práce přijít vniveč a vy nebudete s výsledkem vašeho snažení vůbec spokojeni.

Horká voda může zničit skla i rámy

Velký problém při zimním mytí oken představuje také příliš horká voda. Prochlazená skla totiž mohou vlivem teplotního šoku popraskat. To samé se může stát i s plastovými rámy. Pokud tedy nechcete shánět sklenáře nebo řešit výměnu okenního rámu, pohlídejte si teplotu vody. Ta by v zimě neměla překročit hranici 30 °C.

Mokré rámy důkladně vysušte

Nejprve umyjte okenní rámy. Nenechávejte je ale jen tak oschnout na vzduchu, ale pečlivě je vysušte. A to v případě plastových i dřevěných rámů. Když necháte povrch mokrý, po vypaření vody mohou na materiálu zůstat fleky po vodním kameni. O tom, že speciálně dřevu vlhkost nesvědčí, ani nemluvě.

Alkohol zamezí namrzání

Jakmile budete mít rámy čisté a suché, zaměřte se na skla. Ideální je použít alkoholový čisticí prostředek s vodou. Na sklo přípravek naneste pomocí rozprašovače a samotnou očistu proveďte hadříkem z mikrovlákna. Díky alkoholu nebudou mít skla tendenci namrzat. Pokud si na sklech všimnete nějakých šmouh, utřete je vlhkým mikrovláknem, ale bez čističe. Nakonec šmouhu rozleštěte papírovou utěrkou.

Experimenty se nevyplatí

V žádném případě se však nepouštějte do žádných nevyzkoušených experimentů. Různá rozpouštědla, chemikálie a abrazivní přípravky mohou totiž okna nenávratně poškodit. Stejně tak na čištění oken nepoužívejte houbičky s drsným povrchem. A ještě jedna rada na závěr, vyvarujte se čištění oken na sucho. Usazený prach a nečistoty totiž mohou při čištění okno poškrábat, a to jak rám, tak samotné sklo. Jak z plastových oken odstranit připečené ochranné fólie, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve