Zima začíná úřadovat, zaneste pár dobrot také zvěři do lesa

 Ostatní 
03. prosince 2020 10:23 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krmivo volte s rozvahou Depositphotos
Sněhová peřina začíná pokrývat významnou část našeho území, což přidělává vrásky zejména řidičům a silničářům. Potíže však začínají zaznamenávat také zvířátka žijící ve volné přírodě. Mimo ptáčků je dobré v tuto dobu začít myslet také na lesní zvěř, která ocení pár dobrot ve svém krmelci.

Které pochutiny těmto kusům prospějí a na co je naopak lepší zapomenout?

Krmivo dejte co nejdál od lidí

Ze všeho nejdůležitější je, aby na krmivo nepršelo nebo nesněžilo. Výjimku tvoří seno, které může být i navlhlé, ovšem v žádném případě nesmí zplesnivět nebo být zapařené, což platí i pro ostatní druhy příkrmů. Proto je nejlepší je dávat do krmelců.

Pokud byste chtěli postavit vlastní přístřešek, neměl by být blízko mladých porostů, protože by jej zvěř, která se v místě bude častěji pohybovat, mohla poškodit. Vhodné místo může být ve starém lese, na okraji listnatého remízku nebo u pole. Vždy ale co nejdále od silnic nebo civilizace. A zvláště v současné době, kdy jsou lesní a další veřejně přístupné stezky doslova obsypány davy lidí mířících do volné přírody.

Po čem můžete sáhnout

Krmiva pro lesní zvěř se dělí na tři základní skupiny, a to krmiva objemná, jadrná a dužnatá. Do první se řadí všechny sušené trávy, byliny, letorosty keřů či větve ovocných stromů. Mezi nejvhodnější z nich patří seno, které je zdrojem vitaminu D a beta karotenu.

Z jadrných krmiv rozhodně znáte kaštany, bukvice a žaludy. Pozor ovšem na obilí. Jedním z mála druhů z této kategorie, který je vhodný pro lesní zvěř, je oves, který pomáhá k lepšímu trávení. Dobrý je také ječmen. Ostatní druhy naopak způsobují zvěři nadýmání.

Z krmiv dužnatých můžete zvěři dopřát jablka, hrušky, sušené švestky a nesířené meruňky nebo špendlíky. Ze zeleniny zvěř nepohrdne téměř ničím, ráda má mrkev, brambory, řepu, dokonce i cibuli.

Pečivo nesmí být vlhké

Pečivo zvěř miluje, ovšem pamatovat musíte na základní pravidla. Rohlíky či chléb musejí být zásadně naprosto suché, nesmí ani zvlhnout, protože by zvěři způsobilo zažívací obtíže. Vyvarujte se pečiva plesnivého či s jakoukoliv náplní. Jakýkoliv druh pečiva naopak není dobrý pro ptáky, o jejichž přikrmování jsme psali zde.

Soli se nebojte, zvěř ji potřebuje

Na rozdíl od jiných druhů lesní zvěři sůl nevadí. Naopak je pro ně zdrojem důležitých prvků – chloru a sodíku. Zvěři můžete dopřát sůl kamennou nebo ve formě solné pasty, obě seženete v chovatelských potřebách.

Máte-li čas, můžete zvěři připravit chutný a zdravý pamlsek. Smícháním soli a jílu v poměru 1 : 3 vznikne pasta, kterou můžete pomazat kmen stromu nebo ji napěchovat do dutého pařezu. Jíl se v trávicím traktu zvěře postará o pročištění organismu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve