Jak si připravit a vychutnat dokonalou kávu

 Ostatní 
27. prosince 2020 10:20 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nebojte se nových chutí Pixabay
Naučte se pít skutečně dobrou kávu. Poradíme, jak si snadno připravíte svůj jedinečný lahodný nápoj přesně podle svého gusta. Aby pití kávy bylo zážitkem, který chcete opakovat.

Turecká káva ve skleněném hrnku je stále populární – možná proto, že v sobě skrývá nostalgický nádech dob minulých. Podle odborníků se ale nemá zalívat vroucí vodou!

„Když už tureckou kávu, tak určitě uvařit v džezvě. Jako rituál. Pomlet si doma zrna najemno a připravit si skutečnou lahůdku. Když kávu zalijete horkou vodou, spálíte ji a zničíte,“ říká pražič Štefan Rencz. Každému ale chutná něco jiného. Někdo si spálenou hořkost nenechá vzít, druhého může ohromit čokoládová chuť kávy z Kostariky, jiného nadchnou květinové a citrusové tóny v kávě z Etiopie.

Kávové zlozvyky

„Nejhorší zlozvyk asi je, že lidé nerozlišují různé chutě kávy. Často říkají, že káva je hořká a hotovo. A to je velká škoda. Káva je zelené ovoce a podle pražení pak má různé chutě, kyselé, sladké, hořké, zkrátka různé. Chybou je zalívat kávu vroucí vodou, protože tím se káva spálí a pak je skutečně jen hořká a bez lahodné chuti a vůně. Tak se nedivím, že ji osladí a dolijí mlékem… Každý ať pije, co mu chutná, ale je škoda nezkusit změnu. Nebát se,“ popisuje pražič Rencz.

I v Česku je ale vidět, že stále více lidí vyhledává kvalitu. Zákazníci preferují středně pražené, světlejší kávy, které mají více chutí a jsou méně hořké. Lehce světle pražená káva je spíše sladká. Kávovník patří mezi ovocné dřeviny, plody jsou podobné třešním a dužina je také sladká. Přívlastek hořká doprovází kávu od pradávna. Bylo to dané způsobem pražení a metodou následné přípravy. 

Káva je zelené ovoce

Káva má původně zelenou barvu. Hnědou získá až při pražení, které má na starost pražič. Pražením kávy mění chemickou strukturu zrn tak, aby byla káva chuťově co možná nejlepší. Pomocí pražičky (stroj na pražení kávy) hledá pražič tu nejlepší možnou křivku pražení, které se také někdy říká profil, což je ideální postup pražení podle teploty a času. Najít takový profil vyžaduje dlouholeté zkušenosti, trpělivost, důslednou dokumentaci a především píli. Při pražení se zrna zahřívají, odpařuje se vlhkost, následuje množství chemických reakcí, zrnka mění barvu a velikost, cukry karamelizují. Čím déle se zrna praží, tím tmavší odstín získávají. Významnou roli během celého procesu hraje přesná regulace teploty a času pražení.

O chuti kávy tedy rozhoduje hodně faktorů, nejen pražení, ale zejména druh kávy, kterých jsou stovky. A každý rok je jiná úroda, jinak svítí slunce, jinak prší, tedy stejný druh kávy může chutnat každý rok trochu jinak. Je to taková alchymie. 

Jak na domácí lahůdku

Ideální je koupit kvalitní zrnkovou kávu a umlít si ji až doma před samotným pitím. Stačí mít k dispozici mlýnek a french press, případně malý kávovar na espresso. A hrát si s tím. Mít z toho zážitek. Když budete chtít hořkou kávu, pomelete zrna najemno, když to samé pomelete nahrubo, bude chuť více ovocná. Kávu určitě nezalévejte vroucí vodou, měla by mít maximálně 98 °C, lépe 95 °C.

Do kávy můžete přidat špetku cukru, trošku medu či mléka, dokonce také koření. Ideálně kardamom, který zmírňuje její negativní účinky. S kávou si skvěle rozumí i skořice, mleté nové koření, zázvor, hřebíček, ale i pomerančová kůra. Pokud máte překapávač, přidejte koření přímo k mleté kávě. Pokud používáte džezvu, nechte ho společně s kávou provařit, chuť bude intenzivnější.

Tip na kávu s chilli nebo vanilkou

Jestli máte rádi ostřejší chutě, nebo se potřebujete prohřát, rozhodně zkuste kávu s chilli. Příprava je velmi snadná. Nasekejte jednu až dvě chilli papričky, podle chuti, do namleté kávy před spařením horkou vodou. Do kávy můžete pro výraznější chuť přidat ještě čtvereček hořké čokolády nebo skořici. Naopak pokud preferujete jemnější chutě, zkuste vanilku. Nápoj ve spojení s vanilkou a mlékem je velmi jemný, ochlazující a příjemně aromatický. Psali jsme také: Káva a její vliv na naše zdraví aneb co byste o ní měli vědět.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít