Domácí pěstitelé nyní nabízejí plodiny za hubičku. Uskladněte je správně třeba i na několik měsíců

 Ostatní 
10. května 2021 12:05 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jablka či brambory seženete klidně za pár korun Depositphotos
Nejspíš jste už také na internetu a sociálních sítích zaznamenali zprávu Agrární komory České republiky, která vyzývá spotřebitele k nákupu českých brambor a jablek. Těch mají domácí producenti plné sklady a vzhledem k uzavřeným školám a restauracím zásoby nemizí, proto je domácí pěstitelé nabízejí veřejnosti za velmi příjemné peníze.

Pokud se i vy rozhodnete nějakého farmáře podpořit a koupíte si do zásoby větší množství nabízených plodin, přinášíme vám rady, jak je správně uchovat, aby vám zásoby vydržely co nejdéle.

Brambory nejprve zkontrolujte

Je pravděpodobné, že brambory, které si domů přivezete, budou ve skvělé kondici a nebudou nijak poškozené. Pro začátek však určitě neuškodí, pokud je všechny dobře prohlédnete a případně vyřadíte ty, které jsou například poničené ze sklizně. Budou-li některé kusy nahnilé, ihned je vyhoďte a rozhodně s nimi nepočítejte ani na okamžitou spotřebu.

I když farmáři zřejmě nechali brambory dobře proschnout, nebude rozhodně na škodu, pokud je na nějaký čas uložíte na suché a dobře větratelné místo, ideálně do tmy, kde se pohybují teploty mezi 14 až 16 stupni Celsia. Hlízy na sobě nechejte pouze ve slabých vrstvách. O tom, že jsou plody připravené k uskladnění, bude svědčit fakt, že se na nich vytvoří silnější slupka.

Aby vydržely dlouho čerstvé

Máte-li za sebou tuto fázi, pak můžete brambory připravit k uskladnění. Zkušení zahrádkáři k tomu volí buď napytlování, anebo jejich uložení do řádně vymytých bedýnek. Obojí je možné, avšak přepravky dávají větší šanci na to, že hlízy vydrží déle čerstvé a nebudou se tak rychle kazit. Navíc se vám budou brambory lépe kontrolovat, zda některé nezačínají hnít.

Poté pro brambory nalezněte tmavší prostory, kde se budou teploty pohybovat okolo 7 stupňů Celsia, a budou také dobře větratelné. Takto uskladněné plodiny vám vydrží i několik měsíců.

Jablka potřebují vlhkost

Co se týče uskladnění jablek, je pro ně ideálním místem zděný sklep s vysokou vlhkostí. Díky tomu totiž nebude docházet k jejich scvrkávání a vadnutí. Ideální teplota pro skladování jablek je od 1 do 12 stupňů Celsia, takže je jejich uchovávání snadnější než v případě zmíněných brambor.

Dobrou zprávou je, že pokud nemáte sklep, anebo v něm nemáte místo, můžete ke skladování využít klidně nevytápěnou garáž nebo chodbu domu. Pokud v těchto prostorách není dostatečná vlhkost, může jí docílit s pomocí větší nádoby s vodou, kterou budete pravidelně doplňovat.

Pusťte k nim vzduch

Jablka skladujte v bedýnkách s dírami po stranách, aby k nim proudil dostatek vzduchu. Vyskládejte je stopkou nahoru nejlépe do jedné vrstvy. Abyste zabránili otlakům, podložte je slámou nebo polystyrenovou deskou, a především je pravidelně kontrolujte, zda nehnijí či neplesniví. Takto znehodnocené kusy musíte ihned odstranit, aby nezničily celou uskladněnou zásobu. Čtěte také: Mrkev si můžete vypěstovat i na balkoně. Poradíme vám jeden způsob

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve