Ke krmení ptáků v zimě nepotřebujete nutně krmítka. Je lepší způsob, jak jim přilepšit

 Zahrada 
14. ledna 2021 10:59 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Ptáky je vhodné přikrmovat od listopadu do března Pixabay
Mrazy udeřily a ptáci potřebují více než kdy jindy něčím přilepšit. Ideálně přirozenou stravou. Co je tedy vhodné?

V lesích nebo na venkově, kde je hodně zeleně, nemívají ptáci obvykle problém sehnat dostatek potravy. Ve městě, kde ubývá přirozené prostředí pro opeřence, jsou proto často jediným zdrojem potravy zahrady a především krmítka. Pro vás je to zase možnost, jak oživit jinak posmutnělou zahradu či balkon, a dopřát také trochu radosti vašim dětem. Ovšem ne vše je vhodné dávat do krmítek.  

Kdy krmit

Na jaře a přes léto je zcela zbytečné ptáky přikrmovat. I když byste to dělali v dobré víře, jim byste spíše uškodili. Celoročně krmení ptáci totiž mohou ztratit schopnost hledat si sami potravu a ve chvíli, kdy přestanete s krmením, mohou uhynout. Podle některých studií takto krmení ptáci nemají potřebu zpívat, čímž ztrácejí možnost hledání partnerky. Pro přikrmování ptáků je proto ideální doba od listopadu do března, tedy v době, kdy jim ubývá přirozených zdrojů. 

Lepší než krmítka

Krmítka jsou sice oblíbená a krásná podívaná hlavně pro děti, ale věřte, že mnohem prospěšnější je pro ně přirozená strava. Tedy zasadit na své zahradě rostliny, které poskytnou přes zimní období ptákům dostatek stravy, respektive semen, aniž byste je sami museli dokrmovat.

Co si zasadit

Sortiment toho, co si zasadit, je poměrně bohatý. Skvělou službu i parádu vám udělá  len vytrvalý, třapatka zářivá, orlíček obecný či kalina obecná. Dále různé druhy skalníku, a nelze opomenout ani rakytník řešetlákový, který představuje pro ptáky zdroj plodů, a to takřka po celou zimu. 

Stačí závěsy

Krmení ptákům nemusíte sypat pouze do krmítka. Klidně jej můžete zavěsit na větve stromu nebo poblíž okna. Ptáci vám budou vděčni za semeníky slunečnic, které si mohou libovolně vyzobat, ale i půlky jablek. Stejně tak si můžete vyrobit přírodní krmítko ze šišky. Nasbírejte si v lese šišky a nechejte je v teple otevřít. Pak je namáčejte do tuku nebo loje a posypejte semínky. Hotovou šišku zavěste na provázek a pak na zahradu. Stejně tak jim můžete vyrobit lojové koule. Pát tipů, co do nich dát, jsme psali zde. Uvidíte, jak budete mít za chvíli kolem domu živo. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve