Pistácie si můžete vypěstovat i v květináči. Stačí k tomu balíček nesolených ořechů z obchodu

 Ostatní 
12. ledna 2021 09:35 / Marie Popelková
  2
📷
6 fotografií v galerii
Vlastní pistácie si můžete vypěstovat i doma Pixabay
Pistácie jsou velmi oblíbené oříšky. Jsou totiž velmi chutné a zdravé, nicméně také hodně drahé. Pokud však budete dost trpěliví, můžete si pistácie vypěstovat sami v květináči.

Pokud se po balíčku pistácií u vás doma jen zapráší, možná vás zaujme možnost vypěstovat si pistácie vlastní. Nebude to ale jen tak a na první sklizeň si počkáte.

Jak začít

Jestli jste se rozhodli vypěstovat si svou vlastní pistácii, budete nejprve potřebovat jeden balíček nesolených pistácií z obchodu. Stačí, když tyto pistácie namočíte a necháte nabobtnat, a poté je přemístíte na mokrý hadřík, na kterém vyklíčí. Pistácie by měla začít klíčit po zhruba pěti dnech, musíte však dbát na to, aby hadřík, na kterém semínka budou, byl stále vlhký.

Vhodný substrát

Jakmile máte semínka naklíčená, můžete je zasadit do květináče. Aby se pistácii dobře dařilo, potřebuje propustný substrát. Optimální je použít substrát určený pro kaktusy, který obsahuje příměsi písku.

Podle potřeby přesazujte

Pokud se vaše pistácie uchytí a povyroste do výšky asi patnáct centimetrů, přesaďte ji do většího květináče. Takto přesazujte vždy na jaře podle potřeby. Mladé rostliny budou potřebovat přesadit každý rok, ty starší pak méně často či vůbec. Dospělé vzrostlé rostliny budou potřebovat alespoň dvacetilitrový květináč.

Péče je podobná jako u fíkusu

O pistácii pečujte podobně jako třeba o fíkus. Zálivka obecně stačí spíš menší, pokud budete pistácii přelívat, tak jí ublížíte. Bohatě postačí zalévat ji až ve chvíli, kdy je substrát po předchozí zálivce už proschlý. Výjimkou je pouze léto, kdy by substrát úplně proschnout neměl.

Od jara do léta pak pistácii přihnojujte hnojivem pro subtropické rostliny. V zimě ale nepřihnojujte vůbec, a i zálivku omezte úplně na minimum, aby nezačaly uhnívat kořeny. Na zimu také umístěte rostlinu do chladnější místnosti s teplotou zhruba šest stupňů Celsia. Jelikož v tomto období pistácie normálně opadají, nemusí být v místnosti ani moc světla. Pokud nemáte na přezimování vhodné podmínky, tak květináč s pistácií raději zakopejte do země, aby jí nezmrzly kořeny.

Na sklizeň si počkáte

Než si budete moci pochutnat na vlastnoručně vypěstovaných pistáciích, bude to chtít hodně trpělivosti. Pokud se bude vaší rostlině dařit, objeví se na ní první květy až po přibližně čtyřech letech. Čekání se však zaručeně vyplatí. O tom, proč se vyplatí zařadit oříšky do svého jídelníčku, se dočtete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47