V zahradách se objevují krtci. Pošlete je o dům dál i bez použití chemie

 Zahrada 
15. ledna 2021 09:36 / Veronika Prášilová
  8
📷
4 fotografie v galerii
Vypadá mile, ale může vážně škodit Depositphotos
Letošní zima na mnoha místech toto roční období opět vůbec nepřipomíná. Mnozí majitelé zahrad již také zaregistrovali zvýšený výskyt krtinců. Pokud si je u vás nepřejete, zkuste některou z našich rad, z nichž žádná neuvažuje o použití chemie.

Pokud bude zima pokračovat v tomto mírném duchu, není vyloučeno, že se na jaře dočkáme přemnožení krtků. Jak se jich elegantně zbavit, jsme vypátrali u mnoha zkušených zahrádkářů.

Problém hluboko v zemi

Krtince nejen, že nejsou estetické, ale věští daleko větší pohromu. Pod zemí totiž krtek zlikviduje vše, co se mu postaví do cesty. A rozhodně je mu jedno, že to mohou být zrovna kořeny vašeho oblíbeného keře nebo stromu. Tyto pak bez zjevné příčiny začínají chřadnout a nezřídka i uhynou. Pokud by se jednalo například o ovocné keře, mohli byste přijít o úrodu rybízu, angreštu, malin či ostružin.

Kočka vás nespasí

Mnoho zahrádkářů a zahradníků doporučuje pořídit si kočku. Jenže, aby byla kočka dobrým lovcem, neměla by být kastrovaná, pak totiž její zájem o lov odpadá. Pokud však kočku nenecháte kastrovat, musíte počítat s tím, že se vám časem narodí koťata. Navíc kočka nemusí pochytat všechny krtky. 

Kouř krtkům nevoní

Krtky docela spolehlivě dokáže ze zahrady vyhnat speciální dýmovnice. Údajně podobně zaručeně pomůže vykouření za pomocí dvoutaktního motoru, který je součástí například motorových pil. Mnohé však odradí rámus a to, že se kouře nadýchají také. Některým zahrádkářům se také osvědčilo naplnit krtince naftalínovými kuličkami, které svým zápachem krtky odpuzují. Čtěte také: Bazalku si můžete vypěstovat celoročně, poradíme vám jakým způsobem

Krtek si rychle zvyká

Dobré zkušenosti mají zahrádkáři také s různými plašičkami, které dokáží krtka natolik vyděsit, že se od vás odstěhuje. Využívají se k tomu například naplněné PET lahve nebo větrníky, které ovšem fungují pouze tehdy, fouká-li vítr. Nevýhodou plašiček je to, že jsou účinné pouze do doby, než si na jejich zvuk zvíře zvykne. Čili ve chvíli, kdy si stejnou vychytávku pořídí také váš soused, krtek se k vám nejspíš vrátí zpět. A to samé platí také v případě, kdy jej trpělivě odlovíte a odnesete daleko ze své zahrady. Je jen otázkou času, kdy si k vám prohrabe cestu zpět nebo se objeví krtek jiný.

Slabá útěcha

Potěšit vás pak může snad jen fakt, že krtkovi se dobře daří tam, kde je trávník skutečně kvalitní a plný živin. Travní porost s pravidelnou zálivkou a sečením je plný života, a je tedy vhodným zdrojem potravy pro krtky. Pár krtinců v zahradě tedy věstí, že jste dobrý zahradník. Byla by však škoda kvůli hrozbě napadení krtky začít trávník či záhony zanedbávat. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47