Vypěstujte si domácí štěstí. Jde o drobnou nenáročnou rostlinku

 Dům 
15. ledna 2021 12:41 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tato rostlinka vám během chvíle zaplaví domov svěží zelenou Depositphotos
K začátku roku patří tradice obdarovat své přátele i rodinu rostlinami, které mají přinášet štěstí. Co jim tak dát doslova a do písmene domácí štěstí? Jde o drobnou rostlinku, která není náročná.

Jako domácí štěstí se označuje pokojová rostlina ozdobná drobnými lístky, která vytváří kobercový porost. Soleirolia soleirolii nebo také Helxine soleirolii se ve středomořské oblasti pěstuje i namísto trávníku. Díky své schopnosti rychle růst si z ní můžete vytvořit také krásný zelený vodopád. 

Snese cokoliv

Domácí štěstí je opravdu nenáročná rostlina, takže odolá i začátečnickým chybám. Můžete ji umístit jak na světlé místo, tak i do polostínu. A protože miluje vlhkost, můžete si ji dát klidně i do koupelny, pokud v ní máte okno. Velkou parádu vám udělá, pokud ji umístíte na vyvýšené místo, odkud může spustit své husté závoje drobných lístků. 

Hlídat zálivku

To, co si budete muset u soleirolie pohlídat, je zálivka. Rostlinka by neměla nikdy přeschnout. Takže jí dopřávejte nejenom pravidelnou zálivku, ale také rosení vodou. Co se týká teploty, má raději chladnější místnosti, ale minimální teplota by neměla klesnout pod 7 stupňů Celsia, jinak uschne.

Netrpí na škůdce

To, co asi ocení většina pěstitelů, je fakt, že domácí štěstí netrpí na choroby ani škůdce. O to snazší pro vás bude její pěstování. Vyhnete se nákupu nejrůznějších postřiků či otravnému vybírání broučků a podobně. Aby vám rostlina opravdu krásně bujela, potřebuje pouze pravidelné hnojení, a to i v době vegetace. Přes léto jí dopřejte hnojivo jednou či dvakrát za měsíc, během zimy jednou za šest týdnů. Nemusíte jej nutně kupovat, zkuste si vyrobit přírodní ze surovin, které máte běžně doma. Více jsme psali zde.

Obdarujte celou rodinu 

Pokud budete chtít obdarovat domácím štěstím i své známé, stačí jej jednoduše namnožit pomocí dělení. Stačí kolem květináče s domácím štěstím postavit misky s vlhkou zeminou a do nich vložit převislé stonky a upevnit je drátem. Jakmile vám zakoření, odstřihněte je od původní rostliny. Pokud budete chtít rostlinu přesadit, vyberte více menších trsů, které zasadíte do rašeliny. Díky tomu vás brzy obdaruje znovu hustým porostem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47