Vyrobte si jednoduchou samotvrdnoucí hmotu. Třeba na otisky nožiček a ručiček vašich dětiček

 Dílna 
03. února 2021 13:03 / Veronika Prášilová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Modelovací materiál vám uchová otisk nožišek na památku Depositphotos
Doma si můžete velmi jednoduše vyrobit hmotu, která se dobře modeluje a nemusí se péct, aby vytvrdla. Stačí vám k tomu pouhé dvě ingredience. Vyrobit si z ní můžete libovolné dekorace nebo například otisky ručiček a nožiček vašich ratolestí.

S modelovací hmotou se pracuje podobně jako s plastelínou nebo moduritem. Po vyválenní si z ní vykrajovátky vytvoříte různé ozdoby, například pro jarní výzdobu vašeho domu.

Příprava samotvrdnoucí hmoty

Potřebovat budete pouze jedlou sodu a kukuřičný škrob. Bramborový škrob se neosvědčil, hmota z něj má jinou konzistenci a výsledek není tak dobrý. Potřebovat budete:

  • kukuřičný škrob
  • jedlou sodu

Do mísy dejte 2 díly sody, 1 díl škrobu a 1 díl vody. Vše odměřujte pomocí hrnků, nikoliv na váze, ingredience totiž mají různou hmotnost a výsledný poměr by nebyl správný. Přimíchat můžete i potravinářské barvivo rozmíchané v troše vody.

Tip

Lepšího barevného výsledku, tedy sytějších odstínů, dosáhnete akrylovými barvami, které použijete po zaschnutí hotových ozdob.

Ingredience promíchejte, přemístěte na vál posypaný trochou kukuřičného škrobu a zpracujte podobně jako těsto. Budete-li s hmotou pracovat postupně, odložte si zatím nepotřebnou část do vlhké utěrky nebo sáčku, aby neokorala. Hmota má podobnou konzistenci jako marcipán a velmi dobře se s ní pracuje.

Tvarování s fantazií

Nyní se můžete pustit do díla. Hmotu můžete například vyválet na plát silný asi 4 milimetry. Tenčí hmota by se vám mohla při sušení kroutit a po vytvrdnutí lámat. S vykrajovátky tvořte libovolné tvary a nezapomeňte udělat dírky na případné zavěšení dekorací. Použít můžete i vytlačovací lis na těsto nebo dětské vytlačovačky na plastelínu. Čtěte také: Jak vyrobit dokonalý odlitek dětských ručiček a nožiček.

Děti nechejte vymodelovat třeba zvířátka, pamatujte jen na to, aby některá z částí nebyla příliš tenká, aby se později neulomila. Ručičky a nožičky můžete případně vyztužit párátky. Do hmoty můžete vtlačit také korálky nebo barevné kamínky. Vše, co uděláte, dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Při pokojové teplotě ozdoby tvrdnou až dva dny. Občas je obraťte, aby se nekroutily. To platí i pro sušení v troubě při nízké teplotě, které vám proces sušení výrazně zkrátí.

Finální dozdobení

Po zaschnutí můžete ozdoby namalovat akrylovými barvami, nalakovat, polepit stužkami, flitry a jinými drobnostmi. Zapichovátka uděláte pomocí špejlí a tavné pistole na zadní straně dekorací. Modelovací hmotu můžete použít také na výrobu otisků nožiček a ručiček vašich capartů. V tom případě musíte nechat plát silnější.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod