Připálené mléko se špatně čistí. I zdánlivě neodstranitelné připáleniny však lze úspěšně eliminovat

 Ostatní 
26. února 2021 15:46 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nechť zvedne ruku, komu ještě nepřeteklo mléko Depositphotos
Většina hospodyněk se jistě shodne na tom, že jen máloco se čistí hůře než přetečené a připálené mléko. K tomu připočtěme charakteristický zápach a máme kandidáta na největší pohromu v kuchyni. I zdánlivě neodstranitelné připáleniny však lze úspěšně eliminovat.

Možná se vám nepodaří připáleniny odstranit napoprvé, ale nevzdávejte to. Vaše úsilí bude jistě korunováno zaslouženým úspěchem.

Odmáčejte s pomocníky

Všechny následující postupy mají jedno společné. Připálený hrnec je nutné nechat pořádně odmočit. To znamená klidně i přes noc. Někdo do vody přidává sůl, tedy hodně soli, někdo i společně s jedlou sodou a kypřicím práškem. Vyzkoušené je také odmočení octem, případně jej můžete ještě nejdříve nechat projít varem. V takovém případě hrnec dejte na balkon nebo za okno, ať nemáte domácnost plnou octomilek. V některých případech půjde následující den připálenina i odloupnout. Jestli se to nepodaří, budete muset hrnec vydrhnout.

Nepoškrábejte si hrnec

Po odmočení přichází na řadu mechanická očista. Raději nepoužívejte kovovou drátěnku, kterou byste hrnec mohli poškrábat. Plastovou drátěnku či houbičku sice asi zničíte, ale jde to i s nimi. Na hrubé připáleniny můžete zkusit použít i plochou dřevěnou vařechu. Pokud na dně stále zůstávají zdánlivě neodstranitelné skvrny, nalijte do hrnce savo nebo podobný čistič a druhý den se pokuste dílo dokonat.

Na sporák s trochou oleje

Když se vám vroucí mléko vylije na sporák, doporučuje se ihned setřít skvrnu mokrým hadrem a nakapat na ni ocet, zabráníte tak šíření nepříjemného zápachu. Pokud se již mléko stihlo připálit, nakapejte na houbičku trochu oleje, skvrnu přetřete, nechejte pár minut působit a setřete.

Věříme, že se vám s našimi radami podaří zbavit se případných připálenin. Opět se nám osvědčil jeden z nejuniverzálnějších pomocníků v kuchyni – ocet. Jeho neocenitelných služeb můžete využít v celé domácnosti. Podívejte se, jak se dá jeho síla zužitkovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve