Nepodceňujte čištění zubů u psů. Jak udělat z ústní hygieny zábavu a předejít tak vážným problémům

 Mazlíčci 
08. března 2021 09:47 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nikdy není pozdě začít, i starší pejsky naučíte novým kouskům Depositphotos
Napadlo vás někdy, jak je důležité svému psovi pravidelně čistit zuby? Ochrana jeho chrupu je totiž stejně důležitá jako u člověka, protože pokud není v dobrém stavu, může to být pro chlupáče nejen bolestivé, ale i nebezpečné, jelikož se případná infekce může přenést z ústní dutiny na vnitřní orgány.

Na následujících řádcích naleznete praktické rady, jak psovi čistit chrup, aby to nebyl jen boj.

Proč se psům čistí chrup

Volně žijící šelmy si zuby nečistí, a přesto jim chrup slušně slouží celý život, tak proč bychom sebe a své miláčky měli obtěžovat touto otravnou rutinou? Protože se značně liší jejich životní styl, diametrálně odlišná je skladba potravy a těm divokým také nikdo nepřilepšuje různými pamlsky.

Tvorba zubního plaku je normálním procesem stejně jako u lidí. Důsledky zanedbané péče jsou také velmi podobné. Bakterie způsobují zánět dásní, celý proces může vést až ke vzniku parodontitidy a ztrátě zubů. Nechceme vás strašit, ale pokud jste dočetli až sem, asi cítíte, že byste s pravidelným čištěním chrupu svého mazlíčka měli začít.

S čištěním začněte ihned

Nezáleží na tom, kolik má pes roků, začít můžete kdykoliv. Bude to chtít trochu trpělivosti, ale věřte, že to půjde. U veterináře nebo ve specializovaném obchodě si pořiďte pastu určenou psům. Ta se od lidské liší tím, že neobsahuje fluor, který je pro psy škodlivý. Navíc je ochucená tak, aby psům voněla, vybrat si můžete například kuřecí nebo hovězí příchuť. Kartáček můžete prozatím zkusit lidský, ale minimálně zpočátku určitě měkký. Teprve kdybyste zjistili, že vám nebo pejskovi nevyhovuje, sáhněte po speciálním, například prstovém kartáčku.

Postup zubní hygieny

Vyhraďte si každý den pár minut na novou hru, na kterou se bude váš pes těšit. Nejprve jej musíte zvyknout na doteky v oblasti čenichu a pysků. Hrajte si s ním, přetahujte se o nějakou hračku, sahejte mu do otevřené tlamy, tahejte za zuby. Postupně prodlužujte čas, kdy budete prsty masírovat jeho dásně. Pomoci si můžete tím, že si mezi prsty rozemnete trochu psí zubní pasty, která pejskům voní. Postupně zkuste k prstům přidávat i několik lehkých tahů kartáčkem. Mějte u sebe jako odměnu minigranulky, ale jiné než jeho běžné krmivo.

Trpělivost se vyplatí

Na pejska stále mluvte, druhou rukou ho hlaďte a plácejte. Celý proces by neměl být dlouhý, nikdo z vás to určitě nebude chtít prodlužovat. Čistit byste měli nejprve postranní zuby, pak opatrně zadní a nakonec ještě opatrněji přední, což je pro psa nejcitlivější oblast. S kartáčkem zacházejte citlivě, nemá jít o boj o to, kdo je silnější. A také proto, abyste pejskovi neublížili, třeba že mu nechtěně zasunete kartáček do krku. Některému psovi zvykání na tuto novotu trvá pár dnů, jinému pár týdnů.

Trpělivost se vám, a především vašemu pejskovi, vyplatí. Bez ústní hygieny budete častějším hostem veterinární ordinace, pejsek ve vyšším věku může přicházet o zuby, kousání bude obtížnější, příprava stravy pro vás složitější. Čistit nemusíte každý den, ale čím častěji, tím samozřejmě lépe. Váš veterinář vám jistě poradí další triky, jak sobě a vašemu pejskovi čištění chrupu co nejvíce usnadnit. Čtěte také: Koupání psů má svá rizika. Co vašemu mazlíčkovi hrozí?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47