Správná péče dokáže dřevěným prvkům a nábytku v exteriéru prodloužit životnost

 Dílna 
07. března 2021 13:34 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřevo v exteriéru potřebuje správnou péči Depositphotos
Jaro se pomalu hlásí o slovo a zahrádkáři míří do svých království. Jelikož se na málokteré zahradě nevyskytuje žádný dřevěný altánek, pergola či zahradní domek, sluneční paprsky odkrývají škody, které na nich napáchala zima.

Bude proto třeba dřevěné prvky ošetřit a vdechnout jim nový šmrnc.

Dřevo v exteriéru

Každému majiteli zahrady je jasné, že pokud má v jejím areálu jakýkoliv dřevěný prvek, vyžaduje mnohem větší péči než dřevo v interiéru. Na jeho životnosti se podepisuje vlhkost, UV záření, teplotní změny i různé dřevokazné organismy. Proto je potřeba povrchy pravidelně ošetřovat a přicházející jaro je pro to ideální dobou.

Impregnace prodlouží živostnost

Míra ošetření se bude odvíjet od toho, v jakém stavu dřevo je. Je třeba myslet také na to, jak častou pozornost jim chcete věnovat. Z hlediska trvanlivosti je ideální povrch naimpregnovat, což bude bránit jeho ničení houbami, plísněmi, mechem a dřevokazným hmyzem. Impregnace navíc sjednotí savost, což ovlivní i výsledný odstín. Jakmile zvládnete tento krok, je čas zvolit barvu nebo lazuru. 

Lazura

Pokud máte zahradní domek či pergolu ze skutečně krásného dřeva, které byste nechali rádi vyniknout, je lazura tou pravou volbou. Podmínkou však je, že před nanesením lazury musíte odstranit starý lak i barvu.

Barva

Krycí barvu využijete všude tam, kde dřevo není podle vašich představ a rádi byste jej překryli. Nátěr pořizujte vždy s UV ochranou, která zabrání jeho rychlému blednutí. Finálně ještě můžete povrch ošetřit lakem.

Kdy se pustit do nátěru

Ať již zvolíte lazuru či nátěr, zbavte v počátku dřevo mastnoty a nečistot a nechejte jej dobře proschnout, aby se nátěr neoprýskal. Abyste dosáhli co nejlepšího výsledku, ošetřujte dřevo za teplého a suchého počasí, a to teprve ve chvíli, kdy se teploty během dne ustálí. Počkejte tedy, až skončí noční mrazíky, ale neotálejte ani příliš dlouho, aby vaši práci nezničil odpolední žár. Platí také pravidlo, že čím kvalitnější materiál zvolíte, tím déle vám vydrží v perfektním stavu. Čtěte také: Chcete oživit vzhled skříní? Zkuste to téměř zadarmo pomocí vína, čaje či koření.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve