Svíčky jako tajní zabijáci. Pozorně čtěte jejich složení

 Ostatní 
24. dubna 2021 10:26 / redakce
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nebezpečné toxiny se ze svíček uvolňují i když nehoří Pixabay
Vonné svíčky dokáží zútulnit jakýkoliv domov a také jej provonět. Pokud jich ale používáte příliš, můžete si jimi poškodit vaše zdraví.

Svíčky lidé obvykle kupují jako dárek a nebo proto, aby si provoněli svůj domov. Svíčky ale mají i svou stinnou stránku. Jejich složení totiž může být zdrojem různých zdravotních problémů, a to nejenom v hořícím stavu. A bohužel se to týká i svíček, které stojí několik set korun. Jakým složkám se tedy vyhýbat?

Pozor na parafín

Slovo parafín zní sice nevinně, ale vězte, že jde o produkt z ropného odpadu. Vyrábí se tak, že se ropný odpad vyběluje, dedorizuje a zpracovává na vosk. Takže jak asi již tušíte, spalováním takovéto svíčky vlastně dýcháte prakticky podobné výpary, jako  když si nastartujete auto. Tedy celou řadu toxických látek, a to včetně acetonu, benzenu a toluenu, což jsou známé karcinogeny. Tyto látky rovněž způsobují alergie, astmatické záchvaty a kožní problémy. Navíc je prokázáno, že i ve chvíli, kdy svíčka není zapálená, uvolňuje se z ní nízké hladiny benzenu. A o takovou svíčku tedy asi opravdu nestojíte.

Saze

Myslíte si, že saze se uvolňují například jenom v krbu nebo kotli? Omyl. Kromě toxinů se při spalování parafínové svíčky uvolňují do ovzduší saze s částicemi, které mohou poletovat ve vzduchu celé hodiny. Tyto jemné částice pak při vdechnutí putují do plic a odtud jsou absorbovány do krevního oběhu. Výsledek? Celá řada respiračních onemocnění a také hrozba vzniku rakoviny. A pozor. Stejné látky se uvolňují i při pálení vonných tyčinek.

Vůně plná chemie

Pojďme se také zaměřit na vonné látky, kterými bývají některé svíčky napuštěny. Pokud nejde o přírodní esence, což se obvykle dočtete na štítku výrobce, pak vězte, že za vůni, které svíčky produkují, můžete vděčit syntetickým látkám. I ty mohou způsobovat méně vážné zdravotní problémy jako bolesti hlavy či závratě, ale i vážnější, k nimž patří příznaky alergie nebo astmatické záchvaty. A opět je zde také větší riziko vzniku rakoviny.

Knoty

A ani knoty nejsou zcela bez viny. I když bývají vyrobeny z bavlny, potřebují kovovou podpěru, aby ve svíčce držely. A právě v tom bývá kámen úrazu. Tyto kovové podpěry se často vyrábějí ze zinku nebo cínu, někdy také z olova. Při spalování se tak do vzduchu opět uvolňuje do vzduchu určité množství těžkých kovů. 

Zdravá svíčka

Takže jaké svíčky tedy vybrat, aby vám nepoškodily zdraví? Ideálně takové, které jsou vyrobeny z kokosového, včelího, sójového, palmového nebo jiného rostlinného vosku. Ty škodlivé ale vyhazovat nemusíte. Klidně si je zapalte třeba při zahradní party. Jak se na ni správně připravit, jsme psali zde. Vyberte si například přírodní svíčky, které provoní Váš domov a zároveň navodí příjemnou atmosféru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve