Zahrada v květnu. Co zasadit a na jaké práce opravdu nezapomenout

 Zahrada 
19. května 2021 14:47 / Zuzana Procházková
  1
📷
4 fotografie v galerii
V květnu je potřeba být na zahradě nejpilnější Depositphotos
I když to tak v posledních dnech nevypadalo, jaro a teplé dny se hlásí čím dál více o slovo. Obzvlášť v květnu, kdy všechno kvete a záhony se zelenají, je potřeba neopomenout hned několik zahradních prací. Poradíme vám, co v květnu udělat, aby vaše zahrada vzkvétala.

Květen je měsícem, kdy se musíme zahradě a záhonům obzvlášť věnovat. Odměnou vám bude krásně prospívající zahrada a bohatá úroda. Nejdůležitější zahradní práce se týkají sázení, hnojení, ale také odplevelení, častého zalévání a údržby.

Sázení až po „zmrzlých“

Ke konci poloviny května má svátek Pankrác, Servác a Bonifác. Tito pánové jsou pro zahradníky znamením posledních přízemních mrazíků. Pokud byste letničky nebo sazeničky zasadili před nimi, je možné, že vám zcela zmrznou. Buďte proto trpěliví a skutečně sázejte až po třech zmrzlých.

Jakou zeleninu vysadit?

A jakou tedy zeleninu zasadit? Jedná se zejména o teplomilnou zeleninu, jako jsou rajčata, lilky, papriky, melouny, cukety, kedlubny, dýně, patizony a další. Sazeničkám dopřejte výživnou půdu a pravidelně je zalévejte.

Sazeničky ošetřujte a chraňte proti škůdcům. Skvěle funguje domácí roztok z česnekové vody nebo vysazení afrikánů na okraje zeleninových záhonů. Tato květina totiž odpuzuje škůdce a dokáže zbavit sousední rostlinky i půdu od různých plísní a hniloby.

Květen je ideální čas pro bylinky

Nezapomeňte si v květnu založit bylinkové záhonky nebo rovnou zasadit předpěstovanou či koupenou sazeničku. Po "zmrzlých" by se měly i ty nejnáchylnější byliny na zmrznutí uchytit. Pokud jste minulý rok pěstovali mátu, v květnu byste měli začít pozorovat, jak znovu roste. Myslete však na to, že máta je plevel a rychle se rozrůstá, to znamená, že by vám mohla pohltit ostatní bylinky. Nebojte se ji proto zastřihnout.

Rozmanité květinové záhony

Jak už nám název měsíce napovídá, květen je symbolem bujení, pučení, překrásných barev a vůní. V tomto měsíci se nesadí pouze teplomilná zelenina, ale také květiny. Ve druhé polovině května si nezapomeňte zasadit všechny letničky. Dále je ideální čas pro růže nebo jiřiny. Také vytáhněte truhlíky a zasaďte do nich muškáty, begónie či pelargonie.

Péče o ovoce

Jestliže jste jahody sázeli minulý rok na podzim nebo bude letos už druhý rok, co vám plodí, nezapomeňte je v květnu okopat, odplevelit a odstříhat uschlé či shnilé listy. Pravidelně je zalévejte. Dále, pokud máte na zahradě ovocné stromy, všechny zkontrolujte a případně vylamte kolmo vzhůru rostoucí silné letorosty.

Živé ploty a keře

Ke konci května, před velkými vedry, je potřeba také upravit a zastřihnout živé ploty. Ať už se jedná o listnaté nebo jehličnaté, věnujte jim péči a vytvarujte je do požadované velikosti. Díky této pravidelné péči vám budou více prospívat. Dále čtěte: Rozmanité záhony z trvalek. Poradíme vám s jejich výběrem

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod