Zjistěte, zda chodíte se svými psy na dostatečné procházky a proč se to vůbec musí

 Mazlíčci 
16. června 2021 07:05 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Psi potřebují procházky a výlety pravidelně Pixabay
Téměř polovina psů podle vědců trpí nedostatkem venčení. A podobné procento psů pak trpí dokonce obezitou.

Je to tak a mnozí chovatelé psů se domnívají, že když mají velkou zahradu, psům to stačí, dokonce i těm velkým. Ale není to pravda. Takže proč se s pejsky musí chodit na procházky a jak dlouhá procházka je adekvátní?

Proč je třeba venčit psy

Někteří lidé předpokládají, že na velkém dvorku nebo zahradě mají psi zajištěný dostatek pohybu, takže zde budou šťastní a zdraví.

Psi však musí chodit z několika důvodů. Kromě cvičení jim procházky umožňují stýkat se s jinými psy, zkoumat dráždivé pachy mimo jejich domov a hrát si se psími kamarády. Psi jsou oportunisté a optimisté, a proto se tolik těší z vyhlídky na procházku do parku, nebo ještě lépe do lesa.

Procházky také umožňují psům trávit čas s jeho lidskou sociální skupinou. Neměli bychom podceňovat hodnotu osobní pozornosti mezi majiteli a jejich psy. Lidé, kteří jsou silně spojeni se svými psy, je s největší pravděpodobností také pravidelně venčí. A psi zase působí jako katalyzátory pro svoje páničky, kteří se tak mohou zapojit do další komunity.

Ale hlavně. Bez dostatečné a pravidelné procházky se u psů mohou vyvinout fyzické problémy, jako jsou svalová, kardiovaskulární nebo metabolická onemocnění a problémy s chováním, které jsou projevem frustrace a zvýšené podrážděnosti.

Jaká procházka je dostatečná?

Je zřejmé, že přesná doba procházky, kterou váš pes potřebuje, se bude lišit podle jeho věku, plemene a velikosti. Desetiletá studie v Perthu zjistila, že lidé nemusí tolik chodit se svými psy, pokud je pes nemocný, starší nebo menšího plemene. Přesto všichni psi každý den potřebují nějaký čas mimo dům a zahradu.

Výsledkem studie je pak doporučení, aby lidé své psy vzali minimálně na dvě 30minutové procházky denně, jednu ráno a jednu večer.

Navíc je procházka s vaším psem prospěšná i vám. Venčení psů nabízí jednoduché řešení problému fyzické nečinnosti člověka. Navíc chůze je velmi zdravá. Zlepšuje duševní pohodu a zvýšuje sociální kontakty lidí. Venčení psů může rozhýbat celou rodinu, protože se psem mohou chodit děti i rodiče. Chůze má zkrátka zdravotní, sociální a duševní výhody. Není tedy ten nejvyšší čas, abyste začali chodit se svým psem víc? Dále čtěte: Štěňata sdílejí stejnou ochotu komunikovat s lidmi a být jim co nejblíže stejně jako malé děti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod