Nejchutnější lískooříšková pomazánka! Zdravá a přitom tak skvělá!

Lískooříšková pomazánka je tak skvělá, že už kupovanou nikdy nebudete chtít.
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
01. listopadu 2016 07:38 / Shutterstock
  57   3
Máme pro vás tip na skvělou sladkou pomazánku plnou ořechů, kterou si zamilujete! Na kupované ořechové pomazánky navždy zapomeňte, většina z nich neviděla ořechy ani z vlaku a navíc jsou plné cukru a palmového tuku! Tahle chutná pomazánka je opravdu z ořechů a chutná báječně.

Lískové oříšky obsahují velké množství mononasycených tuků, které pozitivně působí na hladinu LDL, cholesterol a cukr v krvi. Mimo toho však lískové oříšky velice významně působí pozitivně na oči, cukrovku druhého typu a stařeckou demenci. Lískové oříšky jsou také skvělým zdrojem proteinů, vitaminu B1, B6 a minerálů. Tak z nich uděláme něco úžasného.

Ingredience na lískooříškovou pomazánku

  • 420 g (asi 3 hrnky) lískových ořechů
  • 100 g (asi 2/3 hrnku) kvalitní čokolády bez cukru (koupíte v prodejnách zdravé výživy, supermarketech v sekci "dia")
  • 1 - 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • pár kapek čokoládové stévie (pokud dáváte přednost méně sladké verzi, nemusíte přidávat sladidlo, případně můžete použít med, nebo jiné přírodní sladidlo, jako třeba kokosový cukr nebo postačí i klasický třtinový.
  • Plus potřebujete opravdu výkonný mixér! 

Postup

Lískové ořechy lehce opražíme na pánvi nebo v troubě a rozmixujeme. Pokud si chcete usnadnit práci, kupte je již namleté. Ve výkonném mixéru s přestávkami mixujeme rozemleté ořechy s kokosovým olejem, až se nám začne tvořit lískooříškové máslo. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a přilijeme k lískooříškovému máslu, dochutíme pár kapkami čokoládové stévie nebo sladidlem, které jsme vybrali. Mixujeme, mixujeme a mixujeme dokud se všechny ingredience dokonale nepropojí. Hotovou ořechovou pomazánku skladujeme nejlépe v uzavíratelné skleněné nádobě. Nemusí být nutně v lednici. Trvanlivost této domácí pochoutky je cca jeden měsíc.

Ořechovou pomázánku můžete mazat na pečivo, přidávat do bílého jogurtu, na palačinky či fitness lívanečky, mazat na nakrájené jablíčko... Prostě na co máte zrovna chuť! 

Ema Maxová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Skvělý tip na víkend: Nevšední zážitek na vás čeká ve Starém Městě

Věda & Vesmír

Hubbleův teleskop vědcům přiblížil tajemnou kometu Borisov

Bydlení

Bydlení pro alergiky: Utřít prach a vyluxovat rozhodně nestačí

Zavřít reklamu