Pochutnejte si na zdravé svíčkové se zdravým knedlíkem

 Ostatní 
11. února 2017 12:13 / Bronislava Silná
  22
📷
1 fotografie v galerii
Žádná pšenice, žádný cukr! internet
Svíčková omáčka s masem a knedlíkem patří k české klasice. Stačí pár drobných úprav a je to také velmi zdravé jídlo. Čtěte dál a dozvíte se jak na to.

Ingredience

Na maso s omáčkou

  • Asi 1 kg masa – optimálně svíčkové, v horším případě zadní hovězí, v nouzi i vepřové
  • Slanina
  • Celer
  • Mrkev
  • Petržel
  • Smetana
  • Sůl
  • Pepř
  • Cibule
  • Nové koření
  • Bobkový list
  • Citron
  • Ocet
  • Brusinky
  • Máslo

Na přílohu (ovesný knedlík)

  • 500 g ovesných vloček
  • Sůl
  • Případně trochu sójové či pohankové mouky

Postup

Maso prošpikujeme. Na másle ho necháme krátce ze všech stran zatáhnout. Posolíme, opepříme, přidáme cibuli a nakrájenou zeleninu a necháme v chladu odležet do druhého dne. Pokud nemáme čas, můžeme odležení vynechat, ale výsledek nebude tak dobrý. Před pečením přidáme vodu, přiklopíme pokličkou a pečeme zhruba na 220 stupňů tak dlouho, dokud není maso měkké.

Vybereme koření a zeleninu rozmixujeme. Přidáme smetanu, dosolíme a okyselíme octem nebo citronem. Tajemstvím dobré svíčkové je nepřehnat to s mrkví. Neděláme mrkvovou omáčku. Nemusíme se bát pepře. I větší množství se nádherně rozleží a dá jídlu skvělou chuť. A nešetřit celerem. Celeru musí být dost. Tajemství zdravé svíčkové je, že ji nemusíme zahušťovat, protože jsme dali tolik zeleniny, že žádná mouka a jiná nastavovadla nejsou potřeba.

Knedlíky připravíme z ovesných vloček. Vločky vsypeme do misky, opatrně zalijeme vroucí horkou vodou tak, aby se voda ve vločkách ztratila. Spařené vločky zaprášíme pohankovou nebo sójovou moukou, posolíme a vypracujeme těsto. Když se bude v kastrolu vařit voda, vytvoříme kuličky nebo válečky a dáme je vařit. Zhruba po deseti až patnácti minutách jsou hotové.

Vše servírujeme klasicky. Navrch můžeme přidat brusinky, trochu pravé šlehačky a plátek citronu. Dobrou chuť.

 

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky